Снимка: архив, Булфото
fallback

Червеният депутат Страхил Ангелов обяви, че ще предложи промени в Избирателния кодекс, които да предвиждат глоба при негласуване на избори.

"Глобата ще бъде в размер на 200 лева, които ще отиват в бюджета на съответната община по местоживеене. За пенсионерите тази практика няма да важи. Останалите ще имат срок, в който могат да представят уважителни причини защо не са гласували, в противен случай ще дължат глобата от 200 лева", коментира той идеята си пред "Фокус".

По думите му това не било въвеждане на задължително гласуване, защото можело да си платиш глобата и да не отидеш да гласуваш, пък и подобна практика имало в различни страни в Европа.

"Знам, че ще има възражения, че се отнемат свободи на хората, че това не е демократично, но считам, че освен права имаме и задължения, и гласуването е дълг на всеки. Това до голяма степен ще сведе до минимум една от грозните практики на прехода – купуването на гласове", смята Ангелов.

Той твърди още, че няма да е нужна промяна в Конституцията ни, за да бъде въведена тази санкция.

"Там е записано, че всеки пълнолетен български гражданин има право да гласува. Ще ви дам един пример: аз имам пълното право да пътувам с автомобила си извън София. Но за да го направя, трябва задължително да си купя винетка. Почти същото е", аргументира се депутатът.

Друг негов довод, за да настоява за въвеждането на глоби ни негласуващите, са субсидиите на извънпарламентарни политически сили, които участвали само на парламентарни избори, за да вземат пари.

"За мен е очевидно, че те правят това с оглед получаването на субсидия. Ако има по-висока избирателна активност, те няма да достигнат необходимия праг и няма да могат да получават тази субсидия. Така ще прекратим политическата партизанщина, ще се оформят няколко монолитни политически субекта и това ще даде шанс в България един ден да провеждаме истинска последователна политика и да начертаем национална доктрина, която да се следва", категоричен бе левият депутат Страхил Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Анонимен

преди 10 години

Tva e porednata bezumica na edin pomiar , kak shte me nakarat na sila da glasuvam nz.pyrvo da osigurqt normalen nachin na jivot na horata posle da mislqt kak I za kvo da mi globqvat,a ne da zarqzvame decata si I da bachkame po drugi dyrjavi kydeto te e seam da kajesh che si ot Bulgaria,zaradi pornografskiq nachin na upravlenie na taq mizerna dyrjavica...

70

Денисав

преди 10 години

И аз съм съгласен само хората със средно или по-високо образование да гласуват. Така поне хората, който са учили ще имат възможност да определят бъдещето на България. А не както е сега ***, турци и пенсионери.

69

Анонимен

преди 10 години

До азTochno taka!

fallback