Снимка: Dnes.bg
fallback

2 719 887,80 лв. е дала властта за заплащане на чиновници по граждански договори за първите девет месеца на 2013 година.

Това показват справки от министерствата и Министерския съвет, изготвени по искане на в. "24 часа" по Закона за достъп до обществена информация.

Справката обхваща дейността на три правителства - сегашното на Пламен Орешарски, служебното на Марин Райков и подалото предсрочно оставка на Бойко Борисов.

Само в периода от началото на годината до края на септември са изплатени суми по 3363 граждански договора, като. средната стойност на изплатените хонорари за чиновници на свободна практика е 853,43 лева.

Това е само с 11 лв. по-ниско от средната заплата в администрацията, която за 2012 г. е била 865 лв.

Най-много получават чиновниците по граждански договори в министерството на транспорта. Там средният хонорар е 3168 лв., като ведомството е направило 98 плащания от началото на годината. Някои договори са за месец, други - за по-дълъг период. Справката не дава отговор колко служители са се възползвали от хонорарната система.

Голямата сума на хонорарите по граждански договори в транспортното министерство се обяснява с това, че тук влизат и договори за участие в управлението на европроекти по оперативните програми и строежа на "Дунав мост 2" при Видин. Включени са и заплащанията на художници за нови пощенски марки.

2893,13 лв. пък плаща средно по граждански договор социалното министерство. Тук липсва уточнение дали в гражданските договори влизат плащания по европроекти, но още при встъпването си в длъжност социалният министър Хасан Адемов разкритикува големите плащания за чиновници по граждански договори, финансирани по оперативните програми.

1925,51 лв. пък е размерът на хонорара в Министерския съвет според предоставените данни. При администрацията на МС в справката не са включени хора, които работят по европроекти, а единствено договори за административни задачи. Не става ясно какви са конкретните плащания към чиновници по граждански договори и какви задачи са им били възложени.

С хонорари, които надхвърлят средната заплата в министерствата от 1181 лв., са и министерството на правосъдието с 1734 лв. средна сума, платена по граждански договори, министерството на земеделието и храните с 1444 лв. и министерството на културата с 1345,26 лв.

Най-ниските хонорари са във Външно, където средната сума е 257 лв. Сравнително ниска - 660 лв., е сумата по един договор и в министерството на регионалното развитие. Там обаче гражданските договори са близо 3 пъти над числеността на администрацията.

Граждански договори се ползват в администрацията при няколко случая. Първият е, за да се избегнат конкурсите за назначаване на държавен служител и ограниченията върху заплащането и се ползва за ръководни длъжности, като допълнителен бонус за чиновника е, че не носи административна отговорност за действията си, не разписва и документи. Вторият случай е наемането на външни експерти, каквито няма във ведомството. Третият повод за сключване на граждански договор е управлението или участието в европроект.

Рекордните плащания по граждански договори, които правят министерствата, са през 2012 г., последната от управлението на Бойко Борисов. Тогава общата сума достига 4 017 692, 34 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

мравчо

преди 10 години

2,7 млн. лева са прекалено малко. Трябва да са поне 27 млн. лева. За разлика на продажните и алчни журналисти, които разбират от администрация, колкото прасе от кладенечна вода, министерствата плащат на чужди консултантски компании до 1 500 евро на ден на човек. Та, да направим сметка за 9 месеца са дадени по повече от 3 000 договора 2, 7 млн. лева, а само на един чужд експерт за този период от 9 месеца се плащат 580 881 лв. А, сега направете сметка, кое е по-изгодно.

46

Dinosaurus

преди 10 години

До хах (41) и всички коментатори: къса ми се сърцето за горките чиновници, които се скъсват от работа за по 100 лв повече на месец! Ох милите, отрудените, дето получават допълнително заплащане за основните си задължения. Ама имало европейски програми...ми нали сме европейци...а защо ли на Позитано 20 има хиляди молби за държавна работа...и защо ли Нина Гергова контрапротестираше половин година със CV в джоба и сега е назначена за дъжавен експерт по различни проблеми с квалификация от паветата

45

до комуниста

преди 10 години

бастунееееееее взимат шефовете и техните назначени послушници тва са еденици служителите са бачкатори ....ДИДО ПЕЕВСКИ И МАЙКА МУ ИМА 100 АПАРТАМЕНТА цецо имал 7 ама не се чува за ДС мафията аа

fallback