Министър Хасан Адемов. Архив: Булфото
fallback

Увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране в България значително изпреварва нарастването на възрастта и стажа в другите страни от ЕС. По този начин министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов отговори на критиките на опозицията, след като парламентът прие на второ четене Закона за бюджета на ДОО, по който депутатите спориха близо 4 часа.

Oще по темата
ГЕРБ се обявиха категорично против замразяването на стажа и възрастта за пенсиониране в рамките на година.

"Трябва да се опитаме да намерим онзи механизъм, който да не е зависим от волята на случайно попаднали в политиката, в това число и министри. Позволете ми в рамките на следващата година до потърсим по-високо ниво на съгласие между всички, които са ангажирани с промените в пенсионната реформа“, заяви министърът.

Той посочи, че са готови да предложат и да съобразят увеличаването на възрастта и стажа с продължителността
на живота. Адемов отбеляза, че през 2012 г. фискалният ефект от увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране е само 35 млн. лева по-малко разходи в бюджета на ДОО.

Той се спря на проблемите в пенсионната система и посочи като такъв броя на инвалидните пенсии и факта, че тези плащания „не могат да намерят своето място“.

„Големият проблем на българската пенсионна система не е само възрастта и стажа, а и т.нар. ранно пенсиониране. В България преобладават т.нар млади пенсионери и т.нар инвалидни пенсии. Българската пенсионна система продуцира млади пенсионери и повече хора с инвалидни пенсии“, заяви Адемов.

По негови думи тези пенсии представляват между 10-15 процента от всички, което е колкото средният процент в ЕС.

Според Адемов обаче трябва да се реши какво представляват те и къде е тяхното място, защото те по същество представляват социални плащания.

Министърът се спря и на призивите на ГЕРБ да се вдигне дневното обезщетение за безработица на 9 лева.

"Трябва да има някаква хигиена на социалната памет, защото през миналия мандат в продължение на близо четири години тези пари бяха по един и същи начин", заяви той.

Министърът призна, че и през следващата година ще се следва същият път. Логиката на това предложение е да увеличим броя на заетите", обясни той.

Министърът се спря и на критиките на опозицията, че минималните пенсии скачат само с 4,50 лева.

"И ние не сме доволни от това. Ние сме доволни от това, че възстановяваме принципа", каза Адемов, визирайки т.нар. „швейцарско правило“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

rumen221

преди 10 години

Просто е1. Европа препоръча ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ С 12 ГОДИНИ ПО-НИСКА ОТ СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА, която в България е 73 години или пенсии на 61 г., а заради младежката безработица - забрана на държавна работа за пенсионери!2. Инвалидността не е Трудов стаж!:- Инвалидните пенсии (950 000бр.) да се плащат от Здравните, а не от Пенсионните осигуровки!3. Приходите: - МРЗ равна на СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ от 562лв, а ДП и ДОД = 20%- Намаляване ДДС на 10%, БЕЗ ДА СЕ ВРЪЩА НА НИКОГО! ТАКА БЮДЖЕТА МОЖЕ ДА СЕ УДВОИ! - СТАНИШЕВ ИМАШ 2 мес. ДА ГО ВЪВЕДЕШ!!! .

33

boyko_stoew

преди 10 години

Не разчитам на пенсията след време,но си плащам.Плащам и здравните осигуровки-моите и на малкото служители, с които останах.Някак си се чувствам яко прецакан:като Крава за млеконадой или прасе за Коледа се чувствам...Все по-големи *** ни управляват.Днеска в едно студио К. Костадинов(ДПС) беше така нагъл да шикалкави по въпроса за ПАРТИЙНИТЕ СУБСИДИИ с типичната за политиците ни риторика на ПАРАЗИТИРАЩИ Партийни Функционери.

32

pavel.valchev.35

преди 10 години

Ключовият код към българското възраждане.В бъдеще българската нация може успешно да решава националните социално-икономически проблеми и да прогресира, като преди всичко бъде отменен или смекчен въведеният през лятото на 1997 г. у нас колониален режим на валутен борд (паричен съвет)..Продължението прочетете тук bnod.net/#!----/c21cu

fallback