Снимка: архив, Impact Press Group
fallback

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година скара депутатите на днешното извънредно заседание, на което на второ четене се гледат бюджетът на ДОО и на НЗОК за следващата година.

Основният спор в бюджета на Държавното обществено осигуряване възникна около замразяването на пенсионната възраст. Логично, на две противоположни страни застанаха БСП и ГЕРБ.

Съществени промени има в разходните политики: запазване на възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране на достигнатите нива от 2013 г.

В закона се залага още възстановяване осъвременяването на пенсиите от 1 юли 2014 г. по т.нар. ”швейцарско правило”, като резултативно се увеличава максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 770 лв. на 840 лв. 

Бившият социален министър Тотю Младенов нарече действията на БСП популизъм и недомислица. Резултатът ще бъде пагубен за всички настоящи и бъдещи пенсионери, които ще бъдат обречени на ниски пенсии, заяви Младенов. Председателят на социалната комисия Корнелия Нинова беше категорична, че изобщо не става въпрос за популизъм, а за изпълнение на предизборни обещания. Тя не пропусна остро да разкритикува политиката на бившия финансов министър Симеон Дянков. 

Правите бързо и лесно едно отстъпление, което ще струва скъпо в средносрочен план, коментира бившият заместник на Дянков Владислав Горанов. Той също разкритикува замразяването на пенсионната реформа.

Ранното пенсиониране е едно изкуствено излизане от пазара на труда, заяви Гинче Караминова от ГЕРБ.

Припомняме, че на първо четене беше прието т.нар. гъвкаво пенсиониране, при което при недостатъчен трудов стаж лицето ще може да се пенсионира, но при по-ниска пенсия.

По време на по-голямата част от дебата ГЕРБ настояваха да се намалят с 45.4 млн. лв. разходите за Фонд „Пенсии” в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Според опозицията управляващите няма да успеят да изпълнят бюджета.

„Атака“ даде доста крайно предложение. Ако „Атака” беше на власт, пенсионната възраст за жените щеше да е 55 години, за мъжете - 60 години, заяви Павел Шопов от националистите.

Той припомни предизборното обещание на „Атака“ за минималната пенсия и обеща, че и това ще стане, когато партията вземе властта.

Шопов беше категоричен, че българите не живеят дълго и не живеят добре, затова трябва да се пенсионират рано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

до 45

преди 10 години

ТЪПЧО СИ.ЛЪХА КОМУНИСТИЧЕСКОТО ТИ МИСЛЕНЕ

46

metro57

преди 10 години

Нищо ново под слънцето - малоумникът цвета си мени, но винаги си остава ***...

45

Анонимен

преди 10 години

Наречи го гербаджия и няма защо да го псуваш!

fallback