Снимка: Булфото
fallback

Очаквам до края на годината Министерският съвет да вземе решение за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" с американската технология AP 1000. Това каза днес след пристигането си от САЩ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

След вземане на решение от МС ще се премине към структуриране на финансовия модел и от него ще зависи стойността на проекта, добави министърът.

Oще по темата

По негови думи не е необходим конкурс за технология за нов блок на АЕЦ "Козлодуй" и допълни, че докато започне изграждането на блока вече ще има изграден референтен блок, защото в момента в света се изграждат четири такива – два в Китай и два в САЩ. Строежът на 7 блок може да започне най-рано през 2016 година.

Драгомир Стойнев обясни, че в Щатите са провеждани срещи и с Ексимбанк, които са готови да финансират на 70% проекта.

Той поясни, че ще подготви доклад, който ще бъде внесен в Министерски съвет. Правителството трябва да реши да даде ли мандат на „Българския енергиен холдинг“ да започне разговори с "Уестингхаус".

"Очаквам това решение да е факт до края на годината и ако всичко върви ритмично, до 6 месеца да имаме изготвен финансов модел, включващ и крайната цена", каза Стойнев.

Според него по такъв проект могат да се приложат различни методи за финансиране, за които е рано да се говори, но на този етап е сигурно, че „Ексимбанк“ вече е заявила интерес да финансират част от него.

Предимствата на новата американска технология изтъкна и изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов, който бе в състава на българската делегация в САЩ. За гарантиране безопасността на АР 1000 е приложен съвършено нов подход чрез т.нар. пасивна система. При нея движещите сили са природните закони. "Това е бъдещето на атомната енергетика и всички производители и проектанти ще се съобразяват с нея“, каза Генов и подчерта, че системата работи без електрическо захранване. По думите му, ако във АЕЦ „Фукушима“ я имаше, щяха да се избегнат трагичните последици от аварията там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Васко

преди 10 години

Фуушима е също дело на Уестинхауз.

26

Васко

преди 10 години

Уестингхауз са много зле. Пак ни натрисат на ***, този път обаче с ядрена енергетика. Край няма лакомията.

25

Анонимен

преди 10 години

Очаквам това решение да е факт до края на годината и ако всичко върви ритмично, до 6 месеца да имаме изготвен финансов модел, включващ и крайната цена-ZNACHI PARVO RESHAVAME A POSLE RAZBIRAME ZA PARITE, TOZI E LUD, AMI TAKA MOJE I 100 MILIARDA DA STRUVA BE MINISTRE

fallback