Архив: Булфото

Парламентът отложи гласуването на Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, приет от Народното събрание на 24 октомври 2013 г. и върнат за ново обсъждане от президента Росен Плевнелиев.

Мотиви за това решение не бяха представени. За отхвърлянето на президентско вето са необходими 121 гласа. Водещата комисия - по вътрешна сигурност и обществен ред, отхвърли президентското вето върху ЗИД-а.

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците на 7 ноември.

В него се създава възможност чужденец, гражданин на трета страна извън Европейския съюз, да получи право на постоянно пребиваване в България, ако е вложил сумата от 1 млн. лева в българска лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години.

В мотивите на президента се посочва, че приетите в края на октомври промени не предотвратяват възможността чужденец, който е получил право на постоянно пребиваване чрез вложение от 1 млн. лева, впоследствие да ползва тази сума като обезпечение при кредит.

Паричните средства, получени чрез кредит, от своя страна, могат да бъдат използвани от други лица отново за получаване на разрешения за постоянно пребиваване.

Подобни мотиви бяха изразени и от ГЕРБ по време на гледането на законопроекта в пленарна зала.

Днес Красимир Ципов припомни, че службите също са изразили съмнения около възможността за подобни злоупотреби.

Делян Добрев от ГЕРБ пък припомни, че подобен текст е действал преди и той не е давал никакъв ефект върху икономиката. "Какво се промени", попита риторично той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase