Петър Чобанов Снимка: БТА

Идея за патентен данък за такситата не стои на дневен ред. Така финансовият министър Петър Чобанов коментира протеста на такситата пред НС и успокои бранша.

В исканията си таксиметровите водачи се обявиха срещу намерението на транспортното ведомство да задължи таксиметровите водачи да плащат патентен данък. Днес Чобанов успокои, че такава идея няма, и допълни, че това не би трябвало да е причина за протеста.

„Снощи до късно министър Папазов проведе среща с представителите на тази гилдия и мисля, че са се разбрали по основни въпроси, предмет на протеста“, допълни Чобанов.

Правителството отпусна над 10,6 млн. лева на различни ведомства за справяне с кризата с бежанците.

Чобанов заяви, че МВР поема най-голяма тежест по отношение на справянето с проблема. Ведомството получава около 7.7 млн. лева от сумата. Останалите средства са за други министерства и ведомства.

Съдебната власт например ще получи 500 000 лева за разходи на прокуратурата за експертизи, вещи лица и преводачески услуги, още 500 000 ще бъдат дадени на БЧК за дейности за подпомагане на лицата, кандидатстващи за бежански статут.

Половината от 10-те млн. лева се осигуряват от МВР от приходите за издаване на документи за самоличност, а останалата част - чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет.

Днес правителството одобри и Закон за Фискален съвет, с който се създава независим консултативен орган по въпросите на фискалното управление. Изискването за такъв орган идва от европейска директива. Бъдещият Фискален съвет ще осъществява наблюдение и анализ на бюджетната рамка, за да се поддържат устойчиви публични финанси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase