Снимка: архив, Impact Press Group

Парламентът удължи срока за осребряване на лихвоточките при закупуване на жилище до 30.11.2016 г. Днес депутатите приеха на второ четене промените в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове.

Съгласно сега действащите разпоредби на закона ще могат да бъдат компенсирани правоимащите притежатели на многогодишни жилищноспестовни влогове, които придобият или започнат изграждане на жилище в срок до 21.11.2013 г. Поправката касае 59 861 държатели на права.

Целта на предлаганите промени е да се въведе по-справедлив краен срок, за да могат правоимащите притежатели на многогодишни жилищноспестовни влогове, които придобият или започнат изграждане на жилище, да могат да се възползват от правото си да бъдат компенсирани.

Предвид краткия срок до 21.11.2013 г. не всички биха могли да осигурят парични средства за придобиването или изграждането на жилищен имот, за който да бъдат компенсирани. Ето защо с предлаганото удължаване на срока до 30.11.2016 г., т.е. шест години след одобряването на последните окончателни списъци, се цели да се постигне едно по-справедливо решение на проблема на 59 861 държатели на права.

В противен случай те и техните семейства ще останат ощетени, пише в мотивите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase