Снимка: архив, БТА

ГЕРБ ще подкрепят създаването на временна анкетна комисия по случая „Мишо Бирата“, въпреки че остро се възмутиха от дневния ред на Народното събрание.

В седмичната програма влезе да бъде разгледан проект за решение за създаване на временна анкетна комисия за проучване на случая с телефонния разговор между експремиера Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, и бившия шеф на агенция „Митници“ Ваньо Танов, за Михаил Михов – Мишо Бирата.

В контра от ГЕРБ обявиха, че ще поискат анкетна комисия да разследва случая с напусналия парламента и в последствие обвинен в пране на пари Христо Бисеров.

Предлагането на временните анкетни комисии се превърна в практика на управляващите, тъй като не могат да измислят нищо рационално и нищо, което да се усети от населението. Принципно няма нищо лошо в създаването на временни анкетни комисии, освен когато те се превръщат в основна дейност на Народното събрание, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ.

Още по темата
Според него комисията за Мишо Бирата твърде много се доближава като цел до функциите на прокуратурата и опит тя да се насочва в дейността си.

Така или иначе ние ще подкрепим създаването на тази комисия, призна Главчев. Той се върна и на една от любимите си теми – временната комисия „Хохегер“ в 41-то НС, на която Главчев беше председател.

Там има реално изтичане на публични средства – 3 млн. са отишли към австрийския лобист, докато в случая с Мишо Бирата нямаме никакъв резултат от телефонния разговор, нито вреда, нанесена на бюджета, заяви още Главчев.

ГЕРБ ще поискат във временната анкетна комисия за Мишо Бирата да бъдат изслушани президентът в периода 2002-2012 Георги Първанов и бившият вътрешен министър Румен Петков. Те биха могли да дадат доста сериозна светлина какво точно се е случило, каза още Главчев.

Десислава Атанасова също се възмути от дневния ред на парламента. Нейното недоволство обаче се роди от факта, че Закона за здравето не влезе в първите точки на дневния ред. Това стана повод тя за пореден път да поиска оставката на правителството. Атанасова се възмути, че заради забавянето на закона не се гласува европейска директива, която е трябвало да бъде транспонирана преди повече от месец. Очаква се наказателна процедура, предупреди тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase