Димитър Греков. Снимка: архив, БТА

Земеделското министерство е подготвило екшън план за спешно разплащане на 280 милиона евро до края на годината по програмата за селските райони. Това съобщи ресорният министър Димитър Греков пред журналисти.

От началото на годината по програмата е трябвало да бъдат разплатени 308 милиона евро, но до септември са разплатени 90 милиона евро, уточни той. Има риск неразплатените средства да бъдат загубени.

Министърът съобщи, че в ДФ „Земеделие” за пореден път е получено писмо от ЕК за възможни загуби на средства. Старото ръководство на фонда обаче е скрило информация и затова се е наложило ръководният екип на ДФЗ да бъде сменен, каза Греков по повод на рокадите в разплащателната агенция тези дни.

Земеделският министър каза още, че ЕК се е самосезирала заради нашумелия в медиите случай за „шеметно забогателите пиарки при предишното управление”. В резултат е под въпрос разплащането на 28 милиона лева – това е бюджетът на мярка 511 – „Техническа помощ” към ПРСР.

С тези средства трябва да бъдат разплатени медийните публикации, с които се популяризира програмата. По този казус има кореспонденция с ЕК, която се води повече от година, но МЗХ не разполага с ключови писма от Брюксел, посочи още Греков.

Към момента са замразени плащанията към фирмите на двете бивши служителки, които трябваше да създадат Facebook профил на министерството. Другите медийни проекти ще бъдат платени, ако Европейската комисия получи поисканите от България данни. Греков чака становище от прокуратурата, което да препрати към Брюксел.

От министерството призоваха общините и другите бенефициенти по програмата за селските райони да подадат максимално бързо искания за междинни плащания, за да се ускори разплащането по проектите.

Запитан каква е сумата, която е в риск по ПРСР, зам.-министър Явор Гечев отговори, че не знае колко бенефициенти ще подадат заявки за плащане. Той допълни, че са предвидени значителни средства за агроекологичните плащания, но при тях по регламент средствата се превеждат след 1 декември.

Като цяло по програмата в началото на годината е трябвало да бъде взето решение за разплащане на по-големи суми, обясни Гечев. „На практика трябва да изправим кривите пирони, които са ни забити”, изрази се образно той. Според него няма опасност ПРСР да бъде спряна.

Допълнително се очаква средствата за общинските проекти за инфраструктура да бъдат увеличени със 117 млн. евро. За целта се очаква решение на Министерския съвет, с което да се позволи наддоговориране на общинските мерки по програмата.

Заради бавните процедури в общините, особено по големите проекти за инфраструктура, е решено да бъдат удължени договорите и така срокът за приключване на проектите и плащанията ще се отложат с една година.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase