Снимка: Булфото

Тютюнопроизводителите искат европейско субсидиране за следващия програмен период. Това каза на браншова среща в Първомай председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

По негови данни от 400 000 тютюнопроизводители в Европа 200 000 живеят и работят в България, пише БТА. Според Филев това е един от секторите в земеделието, чиято суровина се изкупува на 100 процента и 90 на сто е експортно ориентирана. Нашият бранш внася в хазната ежегодно около 2 млрд. лева, подчерта Филев.

Благодарение на промяната на закона преди две години ние либерализирахме пазара и хората вече получават двойно по-висока изкупна цена в сравнение с 2011 година, подчерта браншовият лидер. Затова според него пред тютюнопроизводителите не стои въпросът за протестни действия, тъй като по думите му решават проблемите си по пътя на диалога.

Филев каза, че в бюджета за 2014 година са заложени 100 млн.лева за национално доплащане, което на този етап ги удовлетворява.

Срещата в Първомай е част от инициативата "Срещи на доверието",която се провежда в отделни региони в цялата страна.

В тях освен тютюнопроизводители участват и изкупвачи, представители на Селскостопанска академия и експерти от МЗХ.

Целта на срещите е изкупвачите да получат информация за количеството и качеството на тютюна, а производителите за цените и сроковете за изкупуванеи изплащане в предстоящия старт на изкупуването на реколта 2013.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase