Снимка: София прес

В декларации и изказвания от БСП, ДПС, ГЕРБ и "Атака" осъдиха проявите на насилие в обществото.

Нюанс разлика от общото говорене срещу ксенофобските прояви добавиха националистите на Волен Сидеров, които настояха притокът на бежанци да спре, инак ще продължат проявите на насилие.

Първи декларация направиха от ДПС. Лидерът им Лютви Местан призова всички парламентарни групи да се разграничат от нападенията и проявите на омраза на етно-религиозен характер.

Местан припомни, че още в петък партията му е призовала да се спре с ксенофобията. Само ден след неговото изявление обаче станахме свидетели на кървави прояви на нетърпимост и омраза.

"Тази сутрин бях във ВМА и видях обезобразеното лице на един младеж на 28 години, който в момента се бори за живота си. Видях и трагедията, изписана на лицата на неговите родители. Метин е жертва на омразата, на етническата и религиозна нетърпимост", настоя Местан.

Dnes.bg припомня, че Метин - българин от турски произход, беше зверски пребит в събота и изпадна в кома след побой от няколко мъже в центъра на София.

"За сетен път от името на ДПС осъждаме проявите на насилие, независимо дали жертвата се казва Метни или Вики. Призоваваме всички парламентарни групи да изразят ясна позиция на осъждане на проявите на насилие и да призоват своите членове и симпатизанти да се разграничат от проявите на етническа и религиозна нетърпимост", заяви още лидерът на ДПС.

Той се обърна към всички членове и симпатизанти на партията му да се въздържат от какъвто и да било отговор на прояви на насилие, освен със сигнали до компетентните институции.

"Ако тези прояви на насилие останат ненаказани, никой от нас няма съмнение, че ескалацията на насилие ще се окаже неизбежна", посочи Местан.

Веднага след него думата взе Волен Сидеров, лидер на "Атака".

"Искам да заявя категорично и ясно, че ние сме против насилието в българското общество, че ние сме против вандализма, че ние сме против нападението на когото и да било", отбеляза лидерът на националистите.

Сидеров поиска да не се прави разделение по имена или вероизповедание, обръщайки се към депутатите от ДПС.

"Много бих се зарадвал, ако господин Местан беше обърнал внимание на Виктория и беше отишъл да я види в болницата. Призоваваме всички парламентарни групи да заклеймят нападението над това момиче", заяви той и допълни, че националистите призовават да се заклейми и полицията, която допуснала нападателят й безпрепятствено да напусне страната.

"Ние смятаме, че става нещо много тревожно в България", заяви Сидеров, визирайки действията на протестиращи в събота, които изгориха и свалиха реклами на телевизията на "Атака" - Алфа.

"Точно това е фашизмът, точно така са горели книги. Ние искаме ли в България да се горят портрети на хора, които не харесваме. Ние категорично не го искаме", опълчи се Сидеров.

Според него единственият начин да се успокои българското общество и да се спрат нападенията е да се затвори българската граница и да се експулсират всички нелегални емигранти.

"Това е единственият начин да успокоим българското общество, иначе не знам докъде ще се стигне", заяви Сидеров.

Трети взе думата лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Важно е всяка ПГ, а и всяка отговорна политическа сила да има ясна и отговорна позиция срещу насилието, не само етническото и на религиозна основа, но насилието като израз на нетърпимост. Очаквам това да бъде направено и от парламентарната опозиция и от другите политически партии", каза той.

Лидерът на столетницата припомни, че днес президентът и премиерът са излезли с обща позиция срещу ксенофобията.

"В страната се насажда страх, насажда се ксенофобия. Тази омраза почива и върху реално напрежение в българското общество от неизвестността и последиците от бежанската вълна", категоричен бе той.

"Нека всички ние да си спомним традицията на толерантност в българското общество", призова Станишев.

По негови думи в момента средата у нас не се основава на тези ценности, а се наблюдават прояви на омраза към инакомислещите.

"Израз на подобна нетърпимост станаха и прословутите списъци на журналисти и общественици, които имат различно мнение от това на протестиращите. Срам и позор", обобщи Станишев, но пак се върна към темата за бежанците.

"Трябва да покажем от една страна че хората, които бягат от война, от разруха и смърт, ще бъдат приети в България", каза Станишев, но предупреди, че е нужно да се покаже и друго, че няма да се допускат нелегални имигранти у нас, които нямат право да търсят убежище.

Последен думата взе зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев, който обаче се съсредоточи върху политическата обстановка в страната.

"Аз не виждам и не мисля, че съществува такава парламентарна група, която да не се разграничи от насилието и хаоса. Добивам впечатлението, че се говорят общи приказки. Аз мисля, че ние не разискваме основния проблем – дефицита на справедливост, какво доведе до този хаос в държавата?", попита той.

Според него един от основните въпроси, които са предизвикали хаоса в държавата, е начинът, по който е конституирано това НС.

"По-безпринципна коалиция надали е имало. Ние чакаме отговор на много важни въпроси. Единият от въпросите е кой предупреди бившето ръководство на ДПС за действията на Бисеров? Кога ръководството на ДПС разбра за всички тези нередности? Знаел ли е вицепремиерът и министър на вътрешните работи за разработката в ДАНС? Ако не е знаел, въпросът е кой управлява ДАНС? Ако е знаел, защо излъга българското общество", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase