Минчо Спасов. Снимка: Bulgaria On Air

„Директорът на ДАНС Владимир Писанчев трябва да бъде извикан в Народното събрание, за да даде обяснение защо и откъде има теч на информация от българското ФБР“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air бившият председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов.

По думите му Христо Бисеров, който беше зам.-председател на парламента и депутат от ДПС, си е гарантирал спокоен процес с оставката си от Народното събрание.

„Трябва да се провери и дали има основания за отстраняването на Владимир Писанчев, защото именно това ще покаже има ли теч на информация и защо е бил допуснат“, каза още Минчо Спасов. Според него по случая Бисеров е редно да има и наблюдаващ прокурор, а липсата на ангажираност от страна на специализираната прокуратура е доказателство за липсата на доверие между институциите.

„Ако аз бях председател на комисията сега, бих извикал Писанчев още утре. По отношение на образуването на дела срещу други политици, категорично има основания. Налице са достатъчно документи. Например, при казуса с Мишо Бирата е смешно да се твърди, че записите са изчезнали и това е нещото, което спира процеса. Ако прокуратурата има желание, ще намери начин! Има разпити на свидетели, показания и куп документи“, обясни Минчо Спасов.

Относно бежанския проблем в България, той коментира, че има реална опасност вълна от съдебни искове на бежанци, на които е отказан статут, да залее Административните съдилища. „Това ще блокира административно-съдебното производство. Председателят на ВАС трябва да мобилизира подчинените си и да ги подготви, за да бъде избегната тази ситуация“, каза още бившият шеф на Kомисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase