Драгомир Стойнев Снимка: архив, БТА

Работещите във ВМЗ-Сопот получават регулярно заплатите си и са спокойни, заяви енергийният министър Драгомир Стойнев, който днес представи на Министерския съвет доклад с реализирани мерки за стабилизиране на предприятието.

В резултат на тях Държавната консолидационна компания придоби акции на стойност 27,5 млн. лв. от дружеството чрез увеличаване на капитала му, което доведе до възстановяване на нормалния производствен процес.

Днес правителството възложи на министъра да продължи изпълнението на изложените в доклада действия, свързани с решаването на проблема по законосъобразното използване на ВиК инфраструктурата в заводите.

Стойнев отчете, че с близо 20 млн. лева са покрити публични задължения на ВМЗ към НАП, 4.5 млн. лева са били използвани за трудови възнаграждения, близо 3 млн. лева са отишли за осигуряване на производствената дейност и още 150 хил. лв. за други задължения.

В момента в предприятието се работи на три смени и една от предстоящите важни сделки е вече сключена. Министърът уточни, че информацията за нея не може да се огласява, но става дума за десетки милиони долари като стойност на сделката.

„Ако не бяхме предприели действия в началото на мандата, в момента щяхме да имаме ликвидирано структуроопределящо предприятие, което дава препитание на цял регион“, заяви той.

Стойнев коментира, че с над 2.5 млрд. лева са се увеличили задълженията в сферата на енергетиката по времето на управлението на ГЕРБ.

Системата е стабилна, защото начинът, по който работим с последната емисия на БЕХ ясно показа, че чуждестранните инвеститори вярват в това, което се случва в държавата, защото доходността е по-добра от това, което постигна МФ през 2012 година, без ние да даваме държавна гаранция, каза той.

Преди дни Българският енергиен холдинг приключи предварителното записване на облигационна емисия в размер на 500 милиона евро. Емисията е с падеж ноември 2018 г., а доходността е 4,287%. В началото на март от компанията съобщиха, че планират изтеглянето на облигационен заем, с помощта на който да покрият задълженията, свързани със строителството на АЕЦ „Белене“.

Министърът заяви, че догодина изграждането на газовата връзка със Сърбия става основен приоритет и проектът е подкрепен от ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase