Снимка: архив, Булфото
fallback

Седем варианта за коледни добавки на пенсионерите се обсъждат в момента, обяви финансовият министър Петър Чобанов.

По думите му е възможно да има диференцирани добавки, добавки за най-ниските пенсии или добавки, съобразени с линията на бедност.

"Въпросът е осигуряването на ресурс и на кой вариант ще се спрем", поясни министърът.

Oще по темата
Чобанов припомни, че парламентът ще предостави 12 млн. лева от бюджета си и те най-вероятно ще отидат именно за коледни добавки на възрастните.

Според него в ръцете на социалния министър Хасан Адемов сега е да прецени кой е най-добрият вариант за добавки.

"Вървим в тази посока – да осигурим на всяка цена коледни добавки", каза Чобанов. Според него ресурс може да бъде осигурен и чрез преструктуриране на бюджети.

Финансовият министър коментира и проблема с недостига на пари за болниците и неплащането от страна на НЗОК на извършените от тях дейности.

"В последната седмица много работихме по този въпрос съвместно с НЗОК и притесненията, че за декември болниците няма да могат да платят дори заплати, вече не стоят на дневен ред", каза Чобанов.

Според него бюджетът на Касата е бил планиран само за десет месеца и е било пределно ясно, че няма да стигне до цялата година.

"Бюджетът е бил разчетен с ясното съзнание, че няма да стигне. Оттам възникват тези проблеми. Мислим за решение. До момента успяхме да осигурим допълнителни 30 млн. Надявам се лекарите да не излязат на протест. В тази ситуация не е лесно да бъде намерено решението", призна той.

По думите на Петър Чобанов догодина трябва да се направят промени в посока повишаване на ефективността на разходването на средствата в здраваната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

владетеля

преди 10 години

ТОВА ЗАГЛАВИЕ ЗА ВСИЧКИ ЛИ СЕ ОТНАСЯ? ПРЕКАЛЕНО МНОГО СЕ ЛЪЖЕ ТОЯ НАРОД,ЗАЩОТО НЕ ВСИЧКИ ЩЕ ПОЛУЧАТ ТОВА НЕЩО,НО ВСЕ ПАК Е ПРАЗНИК И ТРЯБВА ВСИЧКИ ДА ПОЛУЧАТ.

44

Mangi4a

преди 10 години

Гласувах убедено за ГЕРБ и бореца за справедливост г-н Бойко Борисов...Няма да гласувам никога вече за Цоко, Боко, Коко, Доко и компания. Никога вече!Боко Тиквата(пиша с главни букви от уважение към българската граматика), срам ме е за тебе!До всички останали от "ХЕЛОУуйН": Не ви ли омръзна да сте тиквеници?

43

Анонимен

преди 10 години

Предлагам, да не се дават коледни надбавки на пенсионерите - със или без 50 лв. все едно! Аз не искам всяка година да ми увеличават осигурителните вноски чрез вдигане на осигурителния доход! Няма да им внасям нито лев по-вече! Това е безобразие.

fallback