Снимка: архив, Булфото
fallback

Животновъдите няма да получат исканите 70% субсидии за тази година. Максималният размер, на който те могат да се надяват, е малко над 50 на сто.

Това обяви пред bTV земеделският министър Димитър Греков, според когото вече били раздадени до 50% субсидии на 14 000 фермери.

Според министъра предшественикът му Мирослав Найденов е допринесъл за проблема с липсата на пари в сектора, тъй като раздал предварително от средствата – до 60 лева на глава добитък, които били предназначени за тази година. Това е станало още в началото на януари.

"Фуражите тогава бяха много високи, сега са на ниски цени. Във всеки случай до края на ноември ще има разпределение на средства, останали във фонда. Около 40 млн. лева ще отидат приоритетно за млечния сектор. Но като цяло до 70% няма да стигнем, ще е над 50%", пресметна Греков.

По думите му "няма такъв премиер и финансов министър, които да се отнасят с такава отговорност към земеделското производство. Даже на мен вече ми е неудобно да се обръщам към тях, вместо ние да си решаваме тези въпроси. В понеделник имаме среща с финансовия министър. Така че - отворено е правителството към решаването на проблемите", заключи министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Хеххх

преди 10 години

Бе животновъдите да гледат какво ще стане ако остане мораториума. Европа ще ни спре кранчето и ще ядем хурки.

29

До 25 от въпросче

преди 10 години

Глупости! Има евро пари за площ, всички други са национални доплащания. Не може да се дават за животни от европарите (СЕПП) за площ, НО националните доплащания са резултат от политическо решение, защото са национални и са от националния бюджет! Националните доплащания НЕ СА неограничен ресурс, затова МС решава да ги раздаде по приоритети, съгласно тяхната си преценка. И така, тези тиквуши тази година са решили, че зърнарите са по-важни от животновъдите, затова им отделиха НА ТЯХ 60 млн. лева !!!

28

съвет

преди 10 години

Някой да е очаквал нещо по различно от Отказ-сериозно вземете си подайте Оставката и да се свършва

fallback