Янаки Стоилов. Снимка: Булфото
fallback

Зам.-председателят на ПГ на „Коалиция за България“ разкритикува протеста на студентите, които окупираха Софийския университет.

Никой не оспорва нито правото на мнение, нито дори проявите на протест. Въпросът е по какъв начин те се осъществяват и дали наистина са насочени към действителна промяна. Никой не се е допитвал до хората, които ползват сградата на Ректората, за да се говори с този апломб, заяви Стоилов.

По думите му по този начин от обучение се лишават и преподаватели, и студенти. Според него част от действията на протестиращите могат да доведат до замъгляване на проблемите в обществото, а не до тяхното решаване.

Според Стоилов в страната е започнало прегрупиране на политическите интереси. Не бих искал едни икономически групи да седят зад правителството, а други – зад президента, каза още зам.-председателят на левицата.

„Идеята за окупация дойде от „Окупирай "Уолстрийт”, която е с леви убеждения, а тук се прави от хора с десни идеи, каза още депутатът.

„Мисля, че в известен смисъл студентите са изостанали от днешното време. Напреднали ще бъдат тези граждани, които поставят основните въпроси – диктатът на финансовия капитал върху гражданите и икономиката, диктатът на монополите. Това е отслабената държава, която не може да защити обществените интереси. Хората, които претендират, че са напредничави и смели, трябва да отидат там, където се поставят основните въпроси“, заяви той.

Янаки Стоилов е на мнение, че част от този протест вместо да реши проблемите, може да ги замъгли, „защото тласкайки нещата към ново политическо действие, всичко може да остане постарому“.

Той обясни, че може би има елемент на спонтанност, но трябва да се поставят важни за обществото въпроси. Стоилов определи като положителен факта, че млади образовани хора имат обществена позиция. 

В последните години сякаш те страняха от политическия живот. Така че по-добре да има позиция, макар че тя понякога преминава към по-агресивни действия, подчерта депутатът.

Стоилов заяви, че никой не оспорва нито правото на мнение, нито протеста, въпросът е към какво са насочени и дали водят до промяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

125

янакчо

преди 10 години

Този *** домунистически си позволяви да коментира действията на честните исправедливи действия на младите хора Като е толкова време сред управляващия мошенически елит нещо да е направил за младите хора НЕ а си стои на топло с голямата заплатка в парламента и с фирмичките с поставени лица Е не се наядоха и накрадоха тия комунисти да се задават дано а децата им да се риждат улигофренчета от преяждане и *** като *** на Пеевски!!!!!

124

Образователната сист

преди 10 години

Без някой да се засяга , Висшето образование в България се равнява на Средно образование в Германия понеже Образователната система е на много високо ниво там

123

Анонимен

преди 10 години

Цялата БСП/БКП е изтъкана от обвързаности, които датират още от времената на комунистическата диктатура*)))

fallback