Снимка: Булфото

Струва ми се нарушение на всякакви демократични права 100 човека да пречат на другите 25 хиляди души да участват в учебен процес. Това коментира председателят на парламентарната комисия по образованието и науката Ваня Добрева от Коалиция за България по повод окупацията на Софийския университет.

"Всеки един български граждани има право да протестира, да търси форми, чрез които да бъде чут. Тук говорим за 100 човека, а в СУ студентите са около 25 хиляди", посочи Добрева. По думите й исканията, които се чуват, не засягат въпроси на образованието. Тя постави въпроса защо преди две години, когато бяха увеличени рязко таксите на студентите, бяха стопирани всички опити на част от студените да протестират.

Още по темата

"Дано името на Прокопиев само така да се върти и да не е истина, че той със своите пари стои и зад този младежки устрем", коментира още Добрева. Тя допълни, че има закон за автономията, според който университетите не са пространство за политически дейности.

Според заместник-председателя на БСП Янаки Стоилов ръководството на СУ е пропуснало да действа последователно и демократично.

"То трябваше да се обърне към ръководствата на факултетите или поне на тези, които ползват сградата на Ректората, и те да обсъдят въпроса и, ако трябва, да се свикат Общи събрания и да се консултират студентските съвети. И университетът да действа съгласно волята на мнозинството", смята Стоилов. По думите му тези окупационни действия нямат общо с демокрацията и ограничена група хора налага воля върху мнозинството.
 
Ако ръководството на СУ подкрепя окупацията, е съотговорно с тези, които в момента пречат СУ да бъде използван по неговото предназначение и да се занимава главно с образование и наука", каза още Стоилов. Той посочи, че не е готов за диалог, защото той трябвало да се води преди да се предприемат такива действия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase