Зам.-председателят на НС Мая Манолова. Снимка: София прес

За пореден път ГЕРБ и БСП влязоха в остър спор от парламентарната трибуна – отново заради бюлетините в Костинброд и за мораториума за купуване на земя от чужденци.

Мая Манолова от левицата и Ирена Узунова от ГЕРБ си размениха взаимни обвинения на доста висок тон в поредица от декларации и лични обяснения.

Скандалът, както и миналия петък, започна с декларация на опозицията. Този път до безредици обаче не се стигна. Узунова отново реши да се спре подробно на скандала с фалшивите бюлетини в Костинброд в деня преди изборите на 12 май. За създадения правен, политически и обществен абсурд не трябва да се мълчи. ГЕРБ е единствената опозиционна партия и е длъжна да алармира за него. Ние се въздържахме от коментари дълго време, докато прокуратурата успее след светкавичната си реакция за оповестяване на сигнала, да приключи бързо и с неговото доказване, заяви от парламентарната трибуна Узунова.

Още по темата
По нейни думи миналия петък депутатите от една парламентарна група са посегнали на правото на ГЕРБ да осъществят това свое право.

Няма по-разобличаващ знак за липсата на смислени аргументи от агресията към този, който казва истината. Безсрамието на тези депутати, които се нахвърлиха към свой колега – жена, само защото тя каза неудобни за тях истини, е срам за българския парламент и най-ниското дъно на това, което искаме да наричаме парламентаризъм, заяви Узунова.

Според нея БСП и ДПС няма да осъдят поведението на националистите , защото се притесняват от тях.

Дами и господа депутати от БСП и ДПС, вие замлъкнахте, затворихте си очите и не посмяхте да осъдите този, който крепи мнозинството ви. Мълчите и пореден ден нямате позиция, няма и да имате, защото се страхувате. Толкова се страхувате да отидете на нови избори, че забравяте за това, че българският парламентарист трябва да бъде поне пример за достойно човешко поведение, заяви още Узунова.

Тя отново настоя за оставката на правителството.

Веднага след Узунова думата взе Мая Манолова. Тя определи като „патетично“ изказването на ГЕРБ.

Темата се измести към мораториума за продажба на земя. Връщайки лентата назад, си спомняне парламентарния ден вторник, когато ПГ на ГЕРБ буквално клекна пред неназованата парламентарна група и нейния лидер. Видни представители на ръководството на ГЕРБ във вторник явно не бяха толкова възмутени, защото преследваха лидера й с молба да предприемат общи действия, заяви в отговор Манолова.

По нейни думи ръководството на ГЕРБ е молело „Атака“ за общи действия. Манолова цитира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото депутатите са гласували мораториума, подведени от популизъм и обща лудост.

След като оценката на вашия лидер е, че сте обзети от лудост, защо ни губите времето с подобни безумни изявления от парламентарната трибуна, заяви Манолова.

Няма да търпя един човек, който подмени изборните резултати, да говори за моя морал, скочи пък Узунова, връщайки се пак на печатницата в Костинброд и факта, че Мая Манолова подаде сигнала.

Не знам защо госпожа Узунова се чувства засегната от мои думи. Това,че парламентарната група на ГЕРБ е обзета от лудост и популизъм, не е моя оценка, заяви пак Манолова. Това е оценка за вас на вашия лидер, натърти пак зам.-председателят на НС.

Двете заспориха и какво точно значи донос, подписва ли се той или е анонимен, и донос ли е бил сигналът за Костинброд, или истина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase