Петър Чобанов. Снимка: Булфото, архив

Предпочитам да не продължаваме в кулинарната тематика, бюджетът не прилича на пица. Така финансовият министър Петър Чобанов се разграничи напълно от предшественика си в кабинета на Бойко Борисов Симеон Дянков, който определи първия бюджет, който направи след изборите през 2009 г., като „малка, постна пица”.

Бюджетът за следващата година иска да постигне растеж, който трябва да се ускори, защото в последните години точно това ни липсва, но запазваме финансовата стабилност, обясни Чобанов по БНТ.

Той уточни, че образованието е приоритет, защото е фактор за растеж.

„Без образованието и хора с квалификация няма как да разчитаме на растеж. В бюджета залагаме на образование с фокус върху качеството, 100 милиона лева са отделени, които да предполагат конкуренция на училищата, в средното образование наблягаме в професионалното, а във висшето на реализация на пазара на труда”, разясни финансист номер едно.
 
Той добави, че не по-малък приоритет е и социална област, защото хора, които „не могат да се интегрират дългосрочно пречат на растежа”.

„Сегашното състояние на икономиката е депресирано, защото в последните години лисва предприемачеството, имахме вмешателство в бизнеса и трябва да подобрим бизнес средата и да осигурим равен достъп на всички”,  коментира Чобанов.

По думите му това ще стане и с опростяване на процедури и документация в данъчната система.

Относно съкращенията на администрацията той разясни, че трябва да се подобри работата й, защото в последните години никой не е мислил за политики в тази област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase