Снимка: БТА

Единственото, което правят депутатите с удължаването на мораториума за земята, е да хвърлят прах в очите на хората. В крайна сметка те ще се откажат сами от него, прогнозира в сутрешния блок на bTV лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Тя припомни, че българският парламент е ратифицирал договора за присъединяване към ЕС, където този текст присъства.

"Влиза се в ЕС, защото на първо място искаш да ползваш общия му пазар – т.е. да има свободно движение на капитали, на хора", посочи Кунева и припомни, че с акта си народните представители първо нарушават един от членовете на Конституцията - чл. 22 - в който ясно е разписано, че българска земя никога не може да се продава на чужденци извън ЕС и Европейската икономическа общност.

Още по темата
Лидерът на Движение България на гражданите бе категорична, че към този момент няма опашка от германци, от холандци или от датчани, които да чакат да купят българската земя.

Кунева повтори, че в момента българската земя се притежава основно от инвестиционни фондове и мораториумът има за цел да обслужи единствено големите собственици.

Не физическите лица се защитават в този случай с това решение на парламента, не българските граждани, които не могат да продадат земята си, а именно тези фондове със специално предназначение, които притежават земи в България, категорична бе бившата ни еврокомисарка.

"От ниската цена на земята имат интерес тези, които могат да я купят на ниски цени, и това не са чужденците", подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase