Архив: Булфото

Лидерът на БСП Сергей Станишев е изпратил писмо до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров с молба прокуратурата да вземе отношение по  проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи, съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата. Убеден съм, че е важно да има решение по повод цитирания казус. Обществото има право да научи истината. Аз също имам право да изчистя името си. Надявам се да предприемете необходимите действия - прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова", казва в писмото си Станишев.

Лидерът на БСП допълва, че е внесъл необходимото искане в Софийски градски съд - възможност, която дават разпоредбите на НПК за разглеждане на дела в съда по искане на обвиняемия.

По повод искането от прокуратурата заявиха, че главният прокурор Цацаров ще изиска становище от наблюдаващия прокурор по делото срещу  Станишев, за да прецени дали има основания за отправяне на искане до Народното събрание за снемане на имунитета на депутата.

Досъдебното производство срещу лидера на БСП е образувано на 27 май 2010 г. Повдигнато му е обвинение за това, че в периода 4 ноември 2005 г. до 10  септември 2009 г. в София е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление. Става дума за 7 доклада - три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО.

Разследването срещу Станишев бе връщано три пъти от Софийския градски съд, за да се отстранят неясноти и пропуски.

След последното връщане на делото е проведено допълнително разследване, като към момента досъдебното производство е спряно, защото Станишев има имунитет, добавят от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase