Десислава Атанасова Снимка: архив, Булфото

Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за лекарствените продукти. Единият е внесен от депутатите от ДПС и БСП Нигяр Джафер и Емил Райнов, а вторият – от Министерския съвет.

В пореден спор се превърна разглеждането на двата законопроекта. Парламентът отново се раздели на две – от едната страна застанаха БСП и ДПС, а от другата – ГЕРБ.

Традиционно разговорът се отклони на няколко пъти от лекарствената политика. Мая Манолова от БСП и Десислава Атанасова от ГЕРБ стигнаха дори до костинбродските бюлетини. Премина се и през традиционните сравнения кой какво е направил през мандата си.

Сега управлявате вие – вече пет месеца нищо не е направено в Министерството на здравеопазването. Няма внесен нито един законопроект от МЗ. Този законопроект, който е внесен от МС, е подготвен, когато съм била министър аз. Другият е внесен от колеги народни представители. Изборите отдавна минаха, вие доказахте, че не станахте говорител по здравната тема, а доносник по отношение на едни бюлетини, заяви Десислава Атанасова, като се обърна към Манолова.

Бившият здравен министър се спря и на любимия напоследък въпрос: „Кой назначи Делян Пеевски?“. В отговор обаче получи доста ироничен отговор от депутата от БСП Емил Райнов.

Вие разбирате ли, че една година медицинското съсловие се чуди кой, кой, кой назначи Десислава Атанасова за министър, заяви с иронична усмивка Райнов от парламентарната трибуна.

По средата на спора застана Станислав Станилов от „Атака“. Той застъпи традиционната реторика на националистите. По негови думи монополите постоянно увеличават цените. Той беше категоричен, че не е важно да се спори кой какво е направил по време на мандатите си. В крайна сметка въпреки лютия спор едва един депутат гласува против при гласуването.

Първият законопроект, внесен от Нигяр Джафер и Емил Райнов, предвижда създаване на Експертен съвет по търговия на дребно с лекарствени продукти към Изпълнителната агенция по лекарствата. Въпросният орган ще подпомогне и подобри дейността по издаване на разрешения за търговия на дребно с лекарствени продукти.

Предвижда се Съветът да разработва национални критерии за осигуряване на равномерен достъп до лекарствени продукти, които да се предлагат на министъра на здравеопазването за утвърждаване. Текстовете засягат и паралелния износ на лекарствените продукти, който не би нарушил принципа на свободно движение на стоки и услуги в Европейския съюз, но същевременно би дал възможност на компетентните институции да се намесят в случай на установен дефицит на определен лекарствен продукт, което застрашава здравето на населението.
Във втория законопроект, с вносител Министерски съвет, промените касаят европейска директива.

Вижте още във видеот на Bulgaria On Air.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase