Бъдещи лекарски протести зависят от актуализацията на бюджета на НЗОК за тази година и нормален бюджет за следващата, обяви пред bTV д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

"Очакваме бюджетът да не е по-малък от реално използвания тази година – с дефицита. Защото не може да има цифри вътре – че се очакват 200 милиона лева дефицит, а в същото време да са записани 104 милиона излишък. Това е абсурдно", посочи той.

Още по темата

Макар и бюджетът на НЗОК да не е готов още, последните разчети на управляващите сочат, че парите за здраве за догодина ще са 2,8 млрд. лева, което е със 112 милиона повече от тазгодишните средства, с които НЗОК разполагаше, но пък има предвиден голям дефицит.

Сегашният проект за бюджет на Здравната каса през 2014 г., според БЛС, означава рязко свиване на болничната дейност.

"Ние не искаме да има доплащане, а стабилен фонд", настоя Райчинов в коментар на заявките, че догодина болниците не само че няма да получат повече пари, ами и ще бъдат ощетени с 201 млн. лева.

По думите му дейностите, които бяха прехвърлени от министерството към касата, следва да се върнат обратно – примерно ваксините.

"Никъде в Европа те не са във фонд, те са национални програми и са гарантирани. Ин витрото също беше вкарано в НЗОК миналата година – то също трябва да е национална програма и то приоритетна", категоричен бе Цветан Райчинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase