Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Удължаването на мораториума върху продажбата на земеделски земи на чужденци до 2020 г. е прецедент в историята на парламентаризма. Не ми се мисли каква ще е реакцията на ЕС. Така коментира вчерашното решение на парламента Борислав Петков, председател на асоциацията на собствениците на земеделски земи.

Според него решението ще се отрази на цените на нивите. „Голяма част от спекулантите, които купуваха земя, в очакване да падне мораториумът, сега ще искат да продават, но няма да получат цената, която са платили“, прогнозира Петков.

Той уточни, че към момента към понижението на цената на земята от май насам благодарение на ниските цени на зърното е около 20%. Допълнително решението на НС ще окаже 10-15% натиск надолу.

Ако е имало предпоставка на пазара да се появят още играчи, тя вече не съществува, разясни Петков.

Според него дебатът в парламента е бил безсмислен, защото досега който искаше да купи земя, трябваше само да регистрира търговско дружество в България.

Той допълни, че би могло вместо мораториум да се сложат административни пречки пред закупуването на земя от чужденци. Например неговата асоциация е предлагала чужденец, който купи нива, да е длъжен да ползва земята само като земеделска, а произведената продукция да бъде преработена в България и чак тогава да бъде изнасяна.

„Така щяхме да имаме реални инвестиции в земеделието. Има ли значение кой ще ги направи - Джордж или Георги?“, попита експертът, като определи вчерашното решение на НС като „лишено от всяка юридическа същност“, тъй като решение на българското Народното събрание не може едностранно да промени договора за присъединяване на България към ЕС.

Той определи действията на депутатите като „пиар акция на гърба на българския гражданин, защото санкциите, които ще претърпим от ЕС, ще ги плати българският данъкоплатец“.

Запитан кой ще спечели от решението, той заяви, че определено това няма да са големите фондове, защото те държат да има конкуренция на пазара.

Според него и без ограничителни мерки на границата няма да се подреди опашка от чужди инвеститори заради разпокъсаните парцели, неясните поземлени отношения, тежките административни процедури и правилата, които се променят всяка година.

При всички положения ще има облагодетелствани от решението - най-вероятно това са политици, които искат да трупат дивиденти пред обществото, каза още Петков.

Вижте подробности във видеото от Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

Коко Бийч

преди 10 години

Леле колко сте ми наивни в БГ-тоНие, българите в Чикаго, подкрепяме напълно свободната търговия и нямаме нищо напротив, който има пари да си купи пропърти...така както хилядите наши сънародници в Новив свят са си купили риъл естейт и нито един американец или амиго не протестира стещу това...гладни въшки сте останали само там бе...срам и позор за БГ-то

93

До Adam Smith

преди 10 години

Язък ти за ника, само го петниш! Данък плаща всеки производител, а чужденецът продава продукцията си в чужбина, задълженията са му към неговата страна а не към България - тя става ферма.Колкото до цените на земята колко много щели да се вдигнат - глупости! Ще се вдигнат с жълти стотинки докато върви съгласуваното изкупуване и когато българина стане крепостен роб на земята си, тогава един ден, както предричат икономистите, земята ще е по-скъпа от златото, защото това е единственото нещо със с

92

ultramind

преди 10 години

"Изкупувам земя"

fallback