Димитър Греков Снимка: архив, Булфото
fallback

Няма интерес от чужди купувачи към българска земя засега. Това стана ясно от думите на земеделския министър Димитър Греков в НС.

Днес депутатите обсъждаха удължаване на мораториума за закупуване на земя от чужденци. Земеделскотото производство не е да купиш земя и да я използваш. Условията при нас са строго специфични, заяви Греков. По негови думи у нас могат да се отглеждат само определени култури, освен това земята е раздробена.

По негови думи могат да се предприемат законодателни инициативи, които да ограничат опциите за продажба на земя на чужди инвеститори. Греков беше категоричен, че няма как главата от договора ни за присъединяване към ЕС да се отвори отново. 

По думите на министъра не е опасно да се дава под аренда или да се продава земя на чужденци. На 1 януари 2014 изтича гратисният период, в който не можеше да се продава българска земя на чужденци от ЕС.

Греков коментира и проблемите около "Напоителни системи". Там голяма част от тръбите са извадени и дадени за вторични суровини, а предприятието на практика е пред фалит. Ще работим върху този проблем. Той е един от важните ни приоритети. Още следващата година ще направим пълен анализ и пълна водна карта, заяви министърът. 

По думите на Греков на 28 октомври ще бъдат изплатени всички средства на тютюнопроизводителите. Вчера изплатихме останалите средства на овцевъдите, а предишната седмица на говедовъдите, обясни още Греков. Той пое ангажимент да се търсят допълнителни средства да животновъдите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Рали1

преди 10 години

До vse oshte mi pukaНе,не слугуват,нито пък аз съм с робска психика.Отношението на работодателя към работника зависи и от работника.Когато се държим с достойнство и отстояваме правата си ,отношението се променя.Повярвай, през годините съм видяла доста,но не съм се поддала на унижение и съм търсила правата си.Не живея богато,но имам ДОСТАТЪЧНО.

44

vse oshte mi puka

преди 10 години

До Рали1Твоите деца не слугуват ли на местните мутри? Или ти си от тези, на които слугуват чуждите деца? На запад хората са много по-свободни, отколкото тук. Там те могат да си намерят много по-лесно работа, отколкото в БГ, отношението на работодателите е много по-добро от това в БГ, заплащането е много по-добро от същото в БГ. Така че РОБСТВОТО Е В БЪЛГАРИЯ, не както пишеш, на запад.

43

Рали1

преди 10 години

Колкото и минуси да ми цъкате ще продължа да защитавам тезата си за земята.И още повече на цитат от Основния закон на държавата.Срещу колко пари ще я продадете ? Срещу колко пари продадохте децата си да слугуват на запад,срещу колко пари ставате слуги на чужди и наши дерибеи,срещу колко пари продавате живота ,здравето си и бъдещето на децата си ? Не всичко е пари!Защо унгарците са по-глупави от нас ли ,или французите ,където е доста трудно чужденец да купи земя ?

fallback