Лютви Местан Снимка: архив, БТА
fallback

Днешното решение на парламента за удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година е противоконституционно. Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан, след като днес НС прие предложението на "Атака".

Решението е откровено противоконституционно. ДПС ще представи становище до Конституционния съд с искане решението да се обяви за противоконституционно, заяви лидерът на ДПС. Той обясни, че е наясно, че партията му няма самостоятелен ресурс да сезира КС и ще търси подкрепа от другите парламентарни сили.

По думите на Местан, ако ДПС не получи подкрепа, ще бъдат принудени, да се обърнат към президента Росен Плевнелиев да сезира КС за обявяването на решението за противоконституционнно.

Oще по темата
Това решение показва, че в 42-то НС единствената последователна евоатлантическа партия се казва ДПС, заяви Местан.

Думите му прозвучаха и като силен упрек към левицата, тъй като част от депутатите на БСП подкрепиха решението.

ГЕРБ се делегитимира като партия член на ЕНП, като евроатлантическа партия, заяви той. По думите на Местан ДПС е положила всички усилия да се постигне широко политическо съгласие по друга редакция, която да не вкара България в конфликт.

Отговорността за последствията от това решение е на политическите сили, които подкрепиха този проект за решение, категоричен беше Местан.

Очаквам декларациите за принадлежност към евроатлантическите ценности да не бъдат само думи, каза още лидерът на ДПС.

Според лидера на партията това решение е абсолютно несъстоятелно, първо от юридическа гледна точка. Според Местан обаче юридическата непрецизност е най-малкият проблем, пред който се изправя България. Според ДПС с това решение НС не решава нито един реален проблем и не защитава интересите на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Георги Сава Раковски

преди 10 години

Ако Българската земя ще си купува от чужденци, аз се питам струва ли си това членство в ЕС? Нещо добро ли е видяла България откакто е в ЕС? Или пък съдбата на ЕС е сигурна? После като ни изкупят земята и да излезем от ЕС или той да се разпадне накъдето е тръгнал, тия елементи ще имат от нашета територия! И ще кажат като искате да си я откупите обратно платете ми космическа сума иначе не мърдам от тук! Пък а сте ме изгонили а международният съд ви е погнал! Разбира се ДПС това чакат!

51

Атакист

преди 10 години

Местанчо не си клати лодката да не потънете. Дай като си тръгнал да търсиш сметка че това е неконституционно, и държавата България да потърси сметка ДПС конституционна ли е. Не дей че току виж съдът се събудил от летаргията в която се намира толкова години и задейства ли законите за конституцията какво правите вие от ДПС тогава??

50

Анонимен

преди 10 години

Всички до един от ДПС са гласували за продажба на българската земя.Местан щял да сезира конституционният съд?А кой ще сезира съда ,че ДПС по Конституция е незаконна?Вече 24 години са на власт,сумата поразии направиха.Глава 1.чл 11 ал 4 от Конституцията гласи -Не може да се образуват политически партии на етническа ,верска или расова основа,както и партии ,които си поставят за задача за насилствено завземане на властта.Религиозните общности,както и верските не могат да се използват за политически цели.Плевнелиев къде спи?Защо даде властта на тая незаконна партия?Всичките им предизборни кампании

fallback