Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия обяви, че няма правомощия да удължи мораториума за продажба на земеделски земи у нас на чужденци. Очаква се България да отвори този пазар, както е предвидено - от началото на 2014 година, заяви говорител на комисията за БНР.

Еврокомисията, която само преди дни отхвърли аналогично искане от Румъния, ще се запознае с писмото, в което българските власти искат удължаване на забраната, каза говорителката по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс.

„На България беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на 1 януари 2014 година и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си в съответствие със задълженията, поети в договора“, каза Шантал Хюс.

На въпрос какво следва, ако това не стане, тя отговори, че комисията ще съдейства на България с всичко според възможностите си и припомни, че при неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе и до съд.

Говорителката подчерта още, че Европейската комисия няма правомощия да разреши на България удължаване на мораториума и че ако страната ни иска той да остане в сила и след началото на идната година, ще трябва да получи съгласието на всички останали 27 страни от Евросъюза. Това на практика означава преразглеждане на присъединителния ни договор и повторна ратификация от 28 държави членки.

Темата коментира в профила си във Facebook и министърът на външните работи Кристиан Вигенин: „Мораториум върху продажбата на земя на чужденци не е възможен. Но можем да направим като останалите страни членки - да поставим условия и бариери в закона, които ще направят продажбата почти невъзможна“. Външният министър в момента е в Люксембург на заседание на Съвета на ЕС „Общи въпроси”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase