Мая Манолова. Снимка: БТА
fallback

През следващата седмица "Коалиция за България" ще внесе проекта за Изборен кодекс, изготвен от специалната парламентарна комисия. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова пред БНТ. Тя изрази надежда, че до седмица и другите парламентарни групи ще внесат този проект със свои корекции.

"Ние сме казали ясно, че сме за мажоритарно, за машинно гласуване, за започване на активна регистрация, за осигуряване на равнопоставеност на участниците в изборния процес, за други правила на предизборната и на медийната кампания", посочи Манолова.

Активната регистрация като механизъм срещу т.нар. мъртви души е най-сложното решение, изтъкна Мая Манолова. Тя обясни, че се предвижда гласувалите на следващите европейски избори да станат база за списъците за активна регистрация.

Oще по темата
 Останалите граждани, които не са гласували на изборите за евродепутати, но желаят да бъдат в списъците, ще могат активно да се регистрират по един облекчен начин - по електронен път, чрез заявление или по пощата. Освен това пропусналите тази възможност ще могат да упражнят правото си на глас в секцията по постоянен адрес.

Машинното гласуване е един от начините хората да бъдат убедени, че вотът за партия и за кандидат ще бъде коректно отчетен, подчерта Манолова. Тъй като това е една доста драстична промяна за част от хората, затова от "Коалиция за България" предлагат на следващите национални избори да има избори и с бюлетини.

За да няма случаи с надпечатване на бюлетини, левицата предлага това да стане в печатницата на БНБ или под нейния контрол. Предвижда се също за първи път да има сериен номер на бюлетината, като така комисията ще може да направи съпоставка дали гражданинът е гласувал със същата бюлетина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 10 години

za takiva samo vajeto ,za tva bix glasyval.

35

Raychevski

преди 10 години

samo s prastov otpechatak da sa novite majoritarni izbori v bg - prosto, efikasno i eftino - kakto v bg pasportite.

34

до 27

преди 10 години

Моника, явно си Моника Йосифова.

fallback