Бойко Борисов. Снимка: БТА

"За съжаление всичко, което се случва в България, много видимо и много тежко отеква в Европа". Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на днешната траурна церемония в Гент по повод кончината на Вилфрид Мартенс - дългогодишен председател на Европейската народна партия, пише БТА.

"Мартенс многократно идваше в България, много ни обичаше и много ни помагаше, добави Борисов и допълни -  Мартенс беше изключителен приятел, всички държавни и правителствени ръководители от Европа дойдоха да му се поклонят, отбеляза Борисов.

На този фон поведението на "Атака" с напускането им на пленарната зала на Народното събрание при почитането с минута мълчание на паметта на Мартенс показва разликата, коментира той. За съжаление Сергей Станишев и Ахмед Доган си избраха такава коалиция", добави Борисов.

Етническа партия с националистическа, с бивша комунистическа да управляват - това няма никаква легитимност, коментира Борисов. Но това си е избрал народът и трябва да си понесе последиците. На следващи избори съм сигурен, че няма да ги подредят по този начин, добави той.

Борисов съобщи, че е разговарял с еврокомисаря Кристалина Георгиева и европейските ръководители, че е много важно ЕС да съумее от парите, които отпуска, да предостави милиарди евро на Ливан, за да държи бежанците от Сирия там и те да не идват в България, към Европа.

Това са разходи, но са нищо, на фона на това, което може да се случи на ЕС. С темповете, с които върви войната в Сирия, догодина бежанците у нас може да бъдат 50-60 000, което е колкото един средно голям български град, поясни Борисов.

Той съобщи, че днес е разговарял с канцлера на Германия Ангела Меркел, с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жозе Барозу и Херман ван Ромпой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase