Част от лидерите в Реформаторския блок. Снимка: архив, Булфото

Правителството на БСП, ДПС и "Атака" вкарва България в нова криза с бежанците, пише в декларация Реформаторският блок.

"Невъзможността му да се справи с бежанците е на път да се превърне от управленски провал в хуманитарна катастрофа за потърсилите помощ у нас и в дълбока рана в националното достойнство на самите българи", пише в документа им.

"В продължаващата месеци ситуация правителството не охранява границите на страната, не гарантира националната сигурност, не осигурява задължително ниво от хуманно отношение към бежанците и не спазва международните спогодби и изисквания в подобни случаи", допълват от формацията.

Реформаторският блок настоява правителството да направи спешен финансов анализ за нужните средства и те да бъдат публично отпуснати и разпределени, както и настойчиво да поиска от ЕС необходимото финансиране за издръжката на бежанците.

Настояват също президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност, за да се приеме план за справяне с бежанската криза.

В декларацията на реформаторите се призовава правителството да подаде оставка, парламентът да се саморазпусне и президентът да свика предсрочни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase