Снимка: Булфото

Вечната вътрешна опозиция в левицата - депутатът Георги Кадиев, се оказа опозиция и на идеята да се либерализира забраната за тютюнопушене на обществени места.

Вчера група депутати от Коалиция за България внесе промени в Закона за здравето, които облекчават режима. Кадиев беше категоричен, че няма да подкрепи промените.

"Няма да гласувам. Чакам да видя какво ще бъде решението на групата, но аз съм противник на това връщане и не мога да го подкрепя от чисто вътрешни съображения. Не намирам достатъчно аргументи", заяви червеният депутат.

По негови думи аргументът, че по този начин се възстановяват оборотите на ресторантьорския бранш не е достатъчен. Според Кадиев гражданите така или иначе харчат тези пари – ако не в кръчмата, то например в месарницата. Според депутата може оборотите в този сектор да са паднали, но в друг са се вдигнали заради това.

"За мен преди една година, когато се прие този закон, сме направили прекалено голяма крачка, но все пак е крачка в правилната посока, не искам сега да правим крачка в обратна посока", заяви Кадиев. Той обясни, че не се притеснява, че ще го обвинят, че отново е опозиция на собствената си партия.

"Това не е лява или дясна политика. Това е разбирането на всеки човек как да пазим здравето на другите", каза Кидев. По негови думи в левицата има доста хора, които мислят като него.

Към тютюна трябва да се подхожда по-радикално, категоричен е обаче депутатът. Той обаче не подкрепи тезата на опозицията от ГЕРБ, че законопроектът е лобистки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase