Снимка: БТА, архив
fallback

Очаквано ГЕРБ и БСП застанаха на абсолютно противоположни позиции относно либерализацията на тютюнопушенето. Вчера група народни представители от левицата внесоха промени в Закона за здравето, които предвиждат да се върне пушенето на закрито. Промените в закона бяха част от предизборните обещания на БСП.

"Това е поредният лобистки законопроект от Коалиция за България. Той е висша проява на лобизъм за ресторантьори и собственици на казина“, възмути се бившият здравен министър, сега депутат от ГЕРБ, Десислава Атанасова. Според нея при внимателен преглед на законопроекта се вижда, че именно на тези места ще се пуши безконтролно без ограничения за квадратура и климатична инсталация.

По думите на депутата от опозицията БСП показва, че не държи на никакви европейски ценности и не държи на човешки такива. „За пореден път поставиха печалбарството над живота и здравето на българските граждани“ , ядоса се Атанасова.

Oще по темата
По нейни думи повече от 60 процента от българите одобряват строгата забрана за пушене. „Смятам, че е тотална грешка връщането назад“, отсече бившият здравен министър.

В никакъв случай не може да бъде поставен на една плоскост аргументът за здравето на нацията и това, че някой си измисля икономически аргументи, отсече тя.

"Дали министърът на здравеопазването ще си подаде оставката, ако приемат този законопроект", запита Атанасова. Тя обаче беше категорична, че промените в Закона за здравето не мога да станат повод за вот на недоверие. Ние имаме решение и то не е от днес, ние сме единодушни - ще гласуваме против този законопроект, потвърди още веднъж тя.

"В заведенията никой не отива на сила. В заведенията се отива по собствена воля и всеки избира мястото, на което да отиде - в заведение за непушачи или на място, където се пуши при определени условия“, заяви от своя страна един от вносителите Спас Панчев от Коалиция за България.

По негови думи с този законопроект народните представители целят парламентът да обсъди и с гласовете си да реши какъв да бъде режимът.

"Ние не сме налагали изискване към колегите да гласуват за или против. Част от колегите ще бъдат против, но по-голяма част от парламентарната група подкрепя“, заяви Панчев на въпрос как ще гласуват червените в пленарна зала.

"Няма никакъв лобизъм. Ние искаме българските граждани да живеят в една демократична държава. Българските граждани пожелаха да има такъв проект, ние сме го подготвили, парламентът е в правото си да реши", каза Панчев по повод обвиненията на опозицията.

Той не се ангажира кога законопроектът ще влезе в пленарна зала, но обясни, че това трябва да стане преди зимата.

Парламентарната група на „Атака“ ще обсъди промените в Закона за здравето на заседание на парламентарната си група, стана ясно от думите на зам.-председателя й Десислав Чуколов. Най-вероятно всеки ще гласува по съвест, заяви той на въпрос на Dnes.bg. Той обясни, че обществото е достатъчно разделено, за да се дели и на пушачи и непушачи. Самият той обясни, че е пушач, но е против либерализацията на режима.

Парламентарната група на ДПС също ще гласува по съвест, стана ясно от думите на председателя й Лютви Местан. Той обяви, че всеки депутат от неговата партия ще вземе решение спрямо собствените си възгледи. Самият аз ще гласувам за оставането на пълната забрана, заяви Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

154

Анонимен

преди 10 години

da xodat da pushat sled kato si dadat OSTAVKA OLIGARSKI BLAKUCI !!!...

153

hgfhd

преди 10 години

Политиците да ги кастрират преди да влязат в Парламента, та с времето да понамалеят *** в България, та от там и идиотските хрумвания за неприложими закони. Пълна простотия си беше тоталната забрана за пушене в страна, чийто бюджет се пълни от алкохолици, пушачи и комарджии.

152

Младеж

преди 10 години

БСП това го прави за хатъра на мафията. Завидяха на контрабандата. Това беше единственото добро на ГЕРБ. Коя партия иска да разболее народа си- БСП. По просто нещо от това едва ли можеше да се очаква. Може би в задимените кочини по-лесно да се договарят игричките на наши ваши. Просташка работа.Който иска да пуши - в къщи при децата и бебетата си, няма право да трови нормалните хора. Ето затова Б-я е на опашката на мизерсващите нации.

fallback