Снимка: архив, БТА

Със скандал започна днешното заседание на парламента. Неочаквано обаче това не беше свързано с днешното обсъждане с вота на недоверие. Причина за спора в залата стана дневният ред на депутатите.

„Атака“ поискаха като първа точка днес да бъде удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци. Въпросният мораториум изтича на 1 януари 2014 г. ГЕРБ подкрепиха предложението, но БСП и ДПС не се съгласиха с идеята. 

Влезе се в поредица от гласувания и прегласувания, при които точката в крайна сметка влезе в дневния ред, но остана последна за седмицата. Отхвърлена беше идеята обаче мораториумът да бъде гледан като първа точка за днес, утре и петък.

Имам чувството, че целта е да не се пристъпи към работа по същество, ядоса се председателят на НС Михаил Миков.

Депутатите реално изгубиха повече от 30 минути да спорят по дневния ред.  Проявихме достатъчно търпение половин час да се поставят всякакви процедурни въпроси, заяви зам.-председателят на НС Янаки Стоилов, след като Ирена Узунова от ГЕРБ направи предложение точката да бъде втора точка за днес. Това предложение също беше отхвърлено.

Само искам да попитам гражданите за европейско развитие дали смятат, че тази забрана трябва да бъде удължена по отношение на Европейския съюз, скочи още Стоилов.

След 1 януари 2014 чужденци ще могат свободно да купуват българска земя. От „Атака“ предлагат мораториумът да бъде удължен. Вчера от ГЕРБ обявиха, че са за подобно решение, но бяха категорични, че не бива да става по начина на „Атака“. Владислав Горанов от опозицията обясни, че националистите винаги предлагат крайни и популистки решения.

40 минути след началото на заседанието парламентът продължаваше да се занимава с програмата си. „Атака“ предложиха в дневния ред да влезе разглеждането на проект за решението за обявяване на неутралитет при евентуален конфликт в Сирия или Близкия Изток.

Дами и господа, бъдете миротворци, обърна са Магдалена Ташева от „Атака“ към депутатите. Точката не влезе в дневния ред.

Тунджер Кърджалиев излезе да обясни, че България не може да гласува неутралитет заради факта, че е член на НАТО. В зала се чуха викове „оставка“, „Атака“ станаха на крака и започнаха да крещят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase