Снимка: архив, Булфото

От 1 януари ще се прилага система за контрол при вноса на храни, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на традиционната среща на премиера Пламен Орешарски с представители на граждански организации.

В отговор на въпрос за възможностите за защита на българския производител, Гечев отбеляза, че системата ще реагира при влизане на ТИР с рискова стока, каквато са храните. На място ще се прави бърза проверка - откъде идва, на каква стойност е, какво е качеството и кой е складът, където ще се разтоварва, предаде БТА.

След това на камиона ще се слага специализирана скоба, а екип от Министерството на финансите и Агенцията по храните ще участва в разтоварването на стоката. Те ще се уверят, че стоката не е контрабандна, че има реалната фактурна стойност и че отговаря на изискванията за качество на държавата ни, както и че е заприходена във фирмата.

В момента няма такъв тип схеми, отбеляза заместник-министърът. По думите му това ще е основна тема
- стандартите, системите за контрол и обмяната на данни между различните ведомства и къде отива дадената стока от производителя или вносителя до магазините. Гечев покани представители на контактната група за разговор в Министерството на земеделието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase