Цветлин Йовчев Снимка: архив, БТА

Вътрешният министър Цветлин Йовчев смята, че трябва да бъде направен преглед на необходимостта от охрана от НСО на абсолютно всички, които в момента се ползват с такава. Това стана ясно от думите му днес в кулоарите на паралемнта.

Той не каза директно дали ще настоява да бъде свалена охраната на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, но намекна, че такава не е необходима. 

Ще информираме НСО за резултатите от проверката, която сме направили. От извършените проверки няма нито едни сигнал, който да смятаме, че е сериозен. Аз не виждам сериозна заплаха, заяви Йовчев. 

Още по темата
Днес той представи пред парламента данните за заплахите за живота на Цвeтанов, които налагат той да се ползва с охрана от НСО. От данните стана ясно, че сериозни заплахи няма.

Йовчев беше категоричен, че ще даде всички данни на НСО и преценката какво да бъде направено и дали да бъде свалена охраната на Цветанов ще бъде на службата.

Нямам информация за това. Аз не знам, заяви той на въпрос колко струва охраната на Цветан Цветанов.  Със сигурност едно нещо мога да ви кажа - аз по никакъв начин няма да участвам и няма да подкрепя поръчкова акция, заяви още Йовчев. 

Изказването му дойде по повод акцията със задържането на трима души от „Напоителни системи“, които впоследствие бяха освободени от съда с подписка поради липса на доказателства. Вътрешният министър отказа да коментира решението на съда.

Трябва да уважаваме българския съд и да следваме неговите решения. Ако не сме свършили нещо както трябва, следващият път да го свършим, както трябва, заяви Йовчев.

Цветлин Йовчев коментира и казуса с незаконното подслушване във вече несъществуващото СДОТО. Той обясни, че са установени нарушения, а дали има незаконно подслушване ще каже съдът. По негови думи МВР е разработило пакет от мерки, а голяма част от тях вече са изпълнени, за да не се стига пак до подобни сценарии.

Вътрешният министър хвърли светлина и върху това какво ще се случи с 58-те служители на ГДБОП, които не отговарят на критериите за назначаване в ДАНС. Те ще бъдат преназначени в „Охранителна полиция“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase