Снимка: архив, Булфото

Комисията за контрол върху спецслужбите е отхвърлила връщането на спорния параграф 12 в Закона за досиетата. Това научи Dnes.bg от свои източници.

Спорният текст предвижда забрана да се проверява принадлежността към бившите тайни служби на лица, които са били началници на отдел или на сектор във военното разузнаване и Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 г.

По времето на ГЕРБ тази забрана беше отменена, което предизвика недоволство у тогавашната опозиция. Сега като управляващи те се готвят да го възстановят. 

Днес ГЕРБ и ДПС са се обединили и са отхвърлили предложението. Комисията се е разделила на 3 към 5 гласа против. Само левицата е подкрепила връщането на спорния параграф. „Атака“ не е присъствала на заседанието.

Връщането на спорния параграф беше прието на заседание на вътрешната комисия към НС. Според левицата, които са вносители на промените в закона, оповестяването на досиетата може да застраши националната сигурност, както и за живота на наши агенти, които в момента изпълняват мисия.

Президентът Росен Плевнелиев вече обяви, че ако спорният текст бъде върнат, категорично ще наложи вето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase