Снимка: архив, Булфото
fallback

ГЕРБ алармира, че Европейската комисия е спряла два изключително важни инфраструктурни обекта за България.

Бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев, сега депутат, поясни, че става въпрос за проекта за тунел под Шипка и обход на град Габрово – фаза 1, както и за София – Калотина - Лот 1, в частта Западна дъга на Софийския околовръстен път.

С писмо от 4 октомври ЕК уведомява Министерството на транспорта, че двете апликационни форми, подадени на 26 и 30 септември, се отхвърлят, твърди Дончев.

Като конкретна причина за отхвърлянето е посочено, че правителството не е изпълнило ангажимента си да осигури финансиране за вече течащи изпълнения в проекти в жп сектора.

Той пресметна, че двата проекта струват €131 млн. Той обясни, че и двата проекта вече се изпълняват и ако проблемът с парите от ЕК не бъде уреден, те ще трябва да бъдат покрити с бюджетни средства.

"Тази новина може да буди само съжаление", каза Дончев и допълни, че това са първите отхвърлени апликационни форми от ЕК.

Бившият министър намекна, че причината за отхвърлянето им е лошото качество и начинът, по който са изготвени от настоящото правителство.

"Това некомпетентност ли е или нарочно саботиране на проекти?", попита той и призова в следващите дни да се направи необходимото - "малкото възможно", но тези проекти да бъдат спасени.

"Още преди няколко месеца предупредихме, че това правителство ще доведе до спиране на проекти", коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му случващото се с тези два проекта са "първите лястовички" за това докъде ще стигне правителството.

Той видя бъдещо вземане на заем и увеличаване на дефицита, което пък ще доведе до започване на процедура срещу България за свръхдефицит и спиране на еврофондовете.

"Аз повтарям – готов съм целият екип да му го предоставя, да ходят да спасят програмата. Искам да предупредя българите, че всеки ден търпение означава, че всеки ден ще започнат да падат жизненоважните проекти на държавата", отбеляза още Борисов.

"България се отказва от своите инфраструктурни обекти с безвъзмездно европейско финансиране", ядоса се и депутатът Лиляна Павлова, бивш регионален министър.

По нейни думи тук става въпрос за отстъпление от националните интереси.

Ивайло Московски пък обвини в некомпетентност и некадърност кабинета "Орешарски". Според него тези проекти са били напълно готови и е трябвало само да бъдат продължени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

Анонимен

преди 10 години

"Той пресметна, че двата проекта струват ?131 млн. Той обясни..."Той го е пресметнал като е направил далаверата преди да слезне от власт още мършата и за тва много знае!"Тази новина може да буди само съжаление" Съжаление за българските граждани че ви търпят още не са ви изкормили!Бившият министър намекна, че причината за отхвърлянето...?Причините нормално да ги знаеш нали си ги причинил тия проекти се правят с месеци и години кой не е свършил работа ?"Това некомпетентност ли е или нарочно

106

222

преди 10 години

Тези се надпреварят да лъжат. То бива гьон сурат амачак толкова. Смешници

105

Анонимен

преди 10 години

До muzakaТи с министърката ли говори днес,защото тя пише друго....

fallback