Снимка: архив, Reuters
fallback

Серия от спешни мерки в сферата на икономиката подготвиха от Реформаторския блок, защото имат сериозни опасения, че тази зима ще повтори януари 1997 г., когато на власт беше правителството на Жан Виденов, свалено след протести.

„Отечеството е в опасност, защото пред очите ни се разкапва държавността, а когато няма държавност, животът и имотът на хората са застрашени”, изрази позицията на блока финансистът Любомир Христов от „Движение България на гражданите”.

Според него доверието в парламента е паднало на дъното и как няма да не е така, след като „това дали ще заседава зависи от една кръчмарска шайка, която не си плаща сметката”.

„Освен това правителството на куклата на конци Пламен Орешарски води безочливо и некомпетентно страната към нова жанвиденова зима. Зимата ще е същата като 1996 г., ако не  се вземат решителни мерки, които да доведат до бързи резултати”, предупреди той.

Христов добави, че обединението е загрижено заради опасността България да бъде първата провалила се страна член на ЕС „от типа на Сомалия и Афганистан”.

Това е и основната причина днес да представят спешния пакет от мерки, които до три месеца според тях трябва да станат реалност.

Според Димитър Бъчваров от ръководството на ДСБ,  докато държавата е узурпирана от мафията не може да има сигурност, благоденствие и европейско бъдеще. Той е убеден, че с пакета от мерки на обединението икономиката ще тръгне напред.

Реформаторският блок предлага да се въведе нулева ставка за годишен облагаем доход под определен в закона праг чрез възстановяване на внесен данък. Тава ще доведе до облекчаване на  проблема с работещите бедни и до оживление на най-масовото потребление и търговски обекти, което ще стимулира цялата икономика.

Да се приеме нов Кодекс на труда, който разширява законодателната уредба на почасовото наемане и съвместяването на две длъжности, искат още те. Обединението предлага също да има нови правила за информиране и равнопоставеност на страните при сключване на договор с банка.

Реформаторският блок иска и да се приеме пакет от законови мерки, с които да се забранят едностранните промени на изчисляване на лихвите, да се даде възможност на кридитополучателите възможност за искове, които да спират изпълнителни производства от банките срещу тях, когато те произтичат от неравнопоставени клаузи в договора за кредит.

Да се приеме Закон за държавните изисквания в стопански дейности, в който изчерпателно ще се определят условията за започване и упражняване на бизнес, както и да отпаднат предварителните разрешителни и мълчаливите откази, предлага още обединението.

Реформаторите настояват чрез законови промени държавата чрез Комисията за защита на конкуренцията да престане да е пасивен агент, установяващ и санкциониращ вече извършени злоупотреби, след като хората са понесли огромни щети.

Те искат още да се прекъсне зависимостта на членовете на регулаторите от правителството, като изборът им се прави от парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

115

Палячо

преди 10 години

Драскачи, май отново не разбирате, че в БГ схемата за опорочаване е горе- долу такава " този който наема крадеца да открадне го кара да вика дръжте крадеца". РБ явно се опитват наистина да променят статуквото. Не ни трябва нов месия, нито стар. Застанете смело и погледнете реалността- до сега сте били лъгани, защото сте позволили да сте в тази роля. И кому е угодно да хвърля злословия и клевети, когато за 23г. за първи път имаме нещо истинско? Нали това искахме: млади, нови, интелигентни ......

114

Анонимен

преди 10 години

Тия са по големи комунисти и от ГЕРБ дори! Гнусняците искаха да качват здравната вноска за да тъпат с пачки пак хората си в администрацията! Всички в България мразят частния бизнес и обичат само чиновниците и ***!

113

Анонимен

преди 10 години

България е един двор на който собственика е някъде на вън.Собственика периодично си сменя пазачите на този двор, а хората са просто нищо!Медиите говорят постоянно за хора, които са свързани с този собственик, а простия, беден човечец гласува за този, който обещава най много!И така керванът си върви, а кучетата лаят!Неможем да се организираме да създадем партия - това е проблема!

fallback