Снимка: БТА

"Държавата ще предприеме конкретни мерки, за да се справи с бюрократичните спънки при кандидатстване по европейските програми", обяви в Пловдив вицепремиерът Зинаида Златанова.

В града под тепетата тя се срещна с представители на бизнеса и управляващите органи на програмата, за да представи възможностите за кандидатстване за новия програмен период от 2014 до 2020 година.

За тези 7 години България ще може да усвои 7 милиарда лева по 7 оперативни програми, пресметна тя.

"Както се вижда от сегашния програмен период, бюрокрацията много пречи и е един от факторите за ниската усвояемост на европейските средства", категорична е Златанова.

По думите й в момента за всяка оперативна програма имаме различна уредба и се кандидатства с различни документи.

"Трябва да уеднаквим правилата и да се установят ясни срокове", каза още вицепремиерът.

Според нея, премахването на бюрокрацията зависи от българското законодателство, а не от европейскито.

От 2014 до 2020 година ще има нова оперативна програма "Образование и наука", която ще бъде насочена към научните среди, а тази за "Добро управление" ще обедини съществуващите програми "Административен капацитет" и "Техническа помощ".

С оперативните програми ще се обедини и тази за "Развитие на селските райони" и програмата за рибарство и аквакултури.

"Възможностите за бизнеса са големи, като ще имаме програма "Иновации и конкурентоспособност" и "Развитие на човешките ресурси 2014 -2020 г.", коментира пред Dnes.bg Велизар Петров от Областния информационен център в Пловдив.

В момента бизнесът и общините ги мъчи проблемът с купищата документи при кандидатстване за всяка оперативна програма, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase