Снимка: БТА

Обща интегрирана териториална инициатива за развитие на Северозападна България, предложена от правителството като част от проекта за споразумение с Европейската комисия  за следващия програмен период, представи лидерът на БСП Сергей Станишев във Враца.

Там се проведе работна среща с кметове, издигнати или подкрепени от партията, в която участва министър-председателят, вицепремиери и министри от правителството.

Инициативата ще представлява вътрешна програма, която е първият опит в България за прилагане на интегриран подход за предлагане на цялостна политика за решаване на икономическите, социалните и инфраструктурни проблеми на района чрез използване на инструментариума на всички оперативни програми за следващия програмен период, обясни Станишев, цитиран от БТА. 

Още по темата
Според него предложението на правителството на Орешарски е опит да се компенсира това, че предишното управление не е поискало допълнителни средства извън тези за оперативните програми, за наваксване на изоставането на най-бедния район в България и целия Европейски съюз, както са направили други страни членки на Общността.

Сергей Станишев посочи, че резултатът от срещата е положителен, защото е "отпушил" натрупаното напрежение в местните власти и е възстановил диалога с изпълнителната и законодателни власти.

Правителството на Орешарски е отворено за такъв диалог и е решено да се отнася към представителите на местната власт равноправно и равнопоставено, допълни той.

Кметът на Враца Николай Иванов, който беше домакин на срещата, посочи, че е удовлетворен от заявеното намерение от вицепремиера Зинаида Златанова да бъде извършен одит на всички наложени финансови корекции на общините.

Според него този проблем е изключително тежък за редица общини.

Кметът на Търговище и заместник-председател на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ Красимир Мирев посочи, че са поискали от централната власт всеки един закон или изменение на закон, който има отношение към предоставяне на допълнителни правомощия на общините, да бъде разглеждан в контекста на въпросите колко ще струва това и с какви кадрови и други ресурси ще бъде осигурено изпълнението.

Народният представител и заместник-председател на БСП Янаки Стоилов обобщи поетите ангажименти за законодателни инициативи по отношение на местната власт. Сред тях са промени в единната сметка, за да се облекчат длъжниците от бизнеса, както и в закона за управление на отпадъци, които да направят така, че нарастването на такса "смет" да бъде в поносими размери. Той допълни, че се подготвят нов Закон за устройство на територията и както и промени Закона за обществените поръчки, които да доведат до ускоряване на процедурите и възможност за участие на
общинските фирми в тях.

В началото на следващата година ще бъдат дискутирани с местната власт законът за публичните финанси, децентрализацията и промените в данъчната политика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase