Петър Чобанов Снимка: БТА
fallback

Категорично ясно за Бюджет 2014 е, че през следващата година ще се стремим към по-малък дефицит в сравнение с тази година, но без да го превръщаме в идея-фикс. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов във Враца, където участва в работата на двудневното съвещание с кметове на общини, издигнати или подкрепени от БСП.

Срещата е организирана от Националния съвет на партията и в нея участват министри и депутати от Коалиция за България.

Чобанов трябва да представи в днешното работно заседание, което е закрито за медиите, основната рамка на бюджета за следващата година. Преди това той отказа да коментира параметрите на бюджета пред журналисти с мотива, че това ще стане, когато те бъдат уточнени и приети от Министерския съвет.

Според него това, което е ясно за бюджетната рамка за 2014 г., е стремеж към по-малък дефицит и растеж от 1,8 на сто. Финансовият министър посочи, че търсенето на намаляване на дефицита е свързано с редица европейски и национални правила и ограничения, а през следващата година се очаква да влязат в сила и нови фискални правила в Европейския съюз.

Ще покажем ясно, че вървим по пътя на фискалната консолидация, но няма да я превръщаме в самоцел, а в рамките на възможното и правилата, с ясни приоритети, ще рестартираме икономическия растеж, допълни министър Чобанов.

Той отбеляза, че колкото и да се поддържа фискалната дисциплина, без да се осигурява растеж - такава политика е неустойчива във времето. Според него поставената в бюджета за 2014 г. цел за растеж от 1,8 на сто е амбициозна и за постигането й правителството ще търси възможности не само през бюджета, но и с приемането на редица закони за подобряване на бизнес средата, за достъпа до обществени поръчки, както и чрез антимонополно законодателство.

Финансовият министър допълни, че се очаква това да доведе до оставането на допълнителен финансов ресурс у хората, съживяване на потреблението, нормализиране на бизнес средата и връщане на вътрешните инвестиции.

Попитан заложено ли е в бюджета повишаване на минималната работна заплата, финансовият министър отговори, че въпросът се обсъжда в Тристранния съвет. Той припомни, че минималната заплата се е увеличила на 310 лева през последните месеци.

Според него бюджетът и икономиката на страната могат да си позволят увеличение на тази заплата до 340 лева от 1 януари, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

void

преди 10 години

Естествено че растеж от 1.8% при сегашната макроикономическа ситуация е нереален. Това е само прогноза, при това по-скоро оптимистична отколкото песимистична. За сметка на това заложеният в бюджета нов дълг от 3.4 млрд лв ще бъде достигнат и вероятно надхвърлен. При неизпълнение на растежа дефицитът на страната ще се изстреля нагоре, което ще срине кредитния рейтинг. Проблемът с това правителство е в нагласата да управляват под мотото "след нас и потоп". На печелившите честито! И един мармот...

16

Stealth

преди 10 години

Мога да се хвана с който иска на бас, че 1,8% растеж при това правителство за 2014 е абсолютно нереален. Още от първите си дни доказаха, че ще харчат колкото колегите от тройната коалиция преди тиквата Бойко, тоест много повече от Дянков. Само дето няма икономически бум както 2007-8, както и приходите които обещаваха от митниците, не са мръднали за 4 месеца, въпреки че Станишев се кълнеше, че ако овладеят митниците - ще тънем в пари. Изводът е - актуализация на бюджета с нов заем.

15

Българин

преди 10 години

Този министър може ли да влезе в един магазин и да каже с 30 лева какво би си купил, 30 лева са предстоящото увеличение на минималната работна заплата.

fallback