Петър Чобанов Снимка: БТА

Категорично ясно за Бюджет 2014 е, че през следващата година ще се стремим към по-малък дефицит в сравнение с тази година, но без да го превръщаме в идея-фикс. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов във Враца, където участва в работата на двудневното съвещание с кметове на общини, издигнати или подкрепени от БСП.

Срещата е организирана от Националния съвет на партията и в нея участват министри и депутати от Коалиция за България.

Чобанов трябва да представи в днешното работно заседание, което е закрито за медиите, основната рамка на бюджета за следващата година. Преди това той отказа да коментира параметрите на бюджета пред журналисти с мотива, че това ще стане, когато те бъдат уточнени и приети от Министерския съвет.

Според него това, което е ясно за бюджетната рамка за 2014 г., е стремеж към по-малък дефицит и растеж от 1,8 на сто. Финансовият министър посочи, че търсенето на намаляване на дефицита е свързано с редица европейски и национални правила и ограничения, а през следващата година се очаква да влязат в сила и нови фискални правила в Европейския съюз.

Ще покажем ясно, че вървим по пътя на фискалната консолидация, но няма да я превръщаме в самоцел, а в рамките на възможното и правилата, с ясни приоритети, ще рестартираме икономическия растеж, допълни министър Чобанов.

Той отбеляза, че колкото и да се поддържа фискалната дисциплина, без да се осигурява растеж - такава политика е неустойчива във времето. Според него поставената в бюджета за 2014 г. цел за растеж от 1,8 на сто е амбициозна и за постигането й правителството ще търси възможности не само през бюджета, но и с приемането на редица закони за подобряване на бизнес средата, за достъпа до обществени поръчки, както и чрез антимонополно законодателство.

Финансовият министър допълни, че се очаква това да доведе до оставането на допълнителен финансов ресурс у хората, съживяване на потреблението, нормализиране на бизнес средата и връщане на вътрешните инвестиции.

Попитан заложено ли е в бюджета повишаване на минималната работна заплата, финансовият министър отговори, че въпросът се обсъжда в Тристранния съвет. Той припомни, че минималната заплата се е увеличила на 310 лева през последните месеци.

Според него бюджетът и икономиката на страната могат да си позволят увеличение на тази заплата до 340 лева от 1 януари, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase