Снимка: архив, Reuters

В 12.30 днес председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов е подал оставка. Това съобщи председателят на временната анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията, Кирил Добрев.

Златанов стана известен с прословутото си тефтерче, което прокуратурата показа по разследване на търговия с влияние. От записките в него ставаше ясно, че комисията е трябвало да натиска определени личности.

Още по темата
Най-често срещаните инструкции са: "Да се удари", "Да се забави", "Да се добавят други преписки". А най-често срещаните инициали от кого да се чака обаждане и на кого да се позвъни са "И.Ф.".След скандала Искра Фидосова напусна парламента и ръководството на ГЕРБ. В тефтерчето се срещаха и съкращенията Ц.Ц. и Б.Б.

Сегашните управляващи обясниха, че тефтерчето на Златанов е пример за начина, по който се е управлявала държавата по времето на ГЕРБ.

Днес по време на заседанието на временната анкетна комисия Златанов трябваше да бъде разпитан. Вместо това обаче той е изпратил писмо с оставката си.

На днешното заседание членовете на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси призоваха Народното събрание възможно най-бързо да вземе решение по избор на нов председател.

Те обясниха, че когато съдът е отстранил Златанов, работата нa Комисията е била блокирана. Членовете нe са намерили начин да изберат временно изпълняващ длъжността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase