Снимка: архив, Булфото

Два милиона българи са здравнонеосигурени. Около 450 хиляди от тях не са в състояние да си плащат вноската, която е 8%, пресметна управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

На пресконференция тя обяви, че Касата е анкетирала 720 пациенти от 12 регионални центъра, за да разберат защо хората не са използвали дадените им от личните лекари направления.

Резултатите:

45.5% са отговорили, че нямат средства да пътуват до болница;
13.5% - нямат близък, който да ги придружи;
6.5% - самото лице се грижи за болен член от семейството и не може да се грижи за себе си;
5.5% са с прекъснати здравноосигурителни права.

Още по темата
"Тревожен е процентът от 45.5%", отчете Тодорова.

"Направих още една справка. Тъй като няма подписан Национален рамков договор (НРД), обемите и цените са приети с постановление на Министерския съвет. Преразходът за болнична помощ е 14% още към 30 юни. НЗОК или спира надлимитните дейности и болниците започват да трупат дългове, или Касата плаща и разчита на оперативния резерв в края на годината", каза тя.

Според нея очакваният дефицит в здравноосигурителните плащания е 416 млн. лв. В болничната помощ дефицитът пък се очертава да е около 375 млн. лв.

Тодорова припомни, че едва 269 млн. лева е резервът, който Надзорният съвет отблокира преди ден на 100%.

"Дефицит се очертава в болничната помощ – тук влизат клиничната пътеки, лекарствата на онкоболните и медицинските изделия за болнична помощ. Високи технологии без пари в здравеопазването не се правят", заключи шефката на НЗОК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase