Снимка: архив, Булфото

Надзорният съвет на НЗОК раши да освободи средствата от резерва на Касата за непредвидени и неотложни разходи, които са в размер на 269 033 000 лв.

От тях 23 000 000 лв. ще бъдат насочени към плащания за болнична помощ, извършена през август. С останалите 246 033 000 лв. ще бъдат осигурени средства за болниците през последното тримесечие на годината.

Разпределението по лечебни заведения ще бъде изготвено по предложения на директорите на районните здравноосигурителни каси, след което ще бъде утвърдено от Надзорния съвет на НЗОК.

Поради формиран сериозен дефицит в бюджета на НЗОК Надзорният съвет не е приел предложението през тази година да бъде включен допълнителен лекарствен продукт за диагнозата: "злокачествено новообразувание на млечната жлеза".

При преговорите за Национален рамков договор за 2014 година ще се търси възможност за включване на новата терапевтична индикация в съответната клинична процедура.

От НЗОК припомнят, че и към момента за тази диагноза е осигурено съвременно лечение с таргетна терапия, прилагана в болничната помощ, както и с хормонозаместваща терапия при домашно лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase