Десислава Терзиева и Стефан Чайков. Снимка: БТА

Ремонти на около 700 км пътища втори и трети клас предвижда програма на регионалното министерство. Очаква се ресорният министър Десислава Терзиева да я анонсира тази седмица.

Първоначалната идея е да има допълнителни средства във всички области на страната. Програмата е зависима от държавния бюджет. Ще има инвестиции за пътища, които дълги години не са били ремонтирани, или участъци, които са стигнали до някъде и остава малко недовършено парче, обясни шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Стефан Чайков, който участва в строителен форум.

Той съобщи, че по програмата ще се търсят над 200 млн. лева. Финансирането ще е извън бюджета на пътната агенция за 2014 г., това е целева програма по инициатива на министър Терзиева, уточни Чайков, цитиран от БТА.

Около 170 млн. евро ще има по новата оперативна програма "Региони в растеж" за ремонти на пътищата - първи, втори и трети клас, извън трансевропейски мрежи, но са свързани с тях, припомни Чайков.

Той съобщи, че новите търговете за текущ ремонт и поддръжка на пътищата по области ще бъдат обявени евентуално през февруари, за да има технологично време за провеждането им. Болшинството от договорите изтичат през август-октомври следващата година.

За спешните ремонти също ще се провеждат тръжни процедури през следващата година, посочи още той и допълни, че плановете са малкият и среден бизнес да има по-широко участие в този процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase