Хасан Адемов. Снимка: архив Булфото

Страната ни няма как да спази препоръката на Световната банка за скок с 2 процента на осигурителната вноска. Това стана ясно от думите на министъра на труда и  социалната политика Хасан Адемов.

Както  Dnes.bg вече писа, Световната банка отправи такава препоръка към страната ни. Министър-председателят Пламен Орешарски също не прие препоръката и допълни, че на този етап това няма как да се случи.

В условия на достатъчно високо ниво на безработица да се повишават осигурителните вноски е изключително трудно, за да не кажа направо невъзможно, каза министърът.

По думите му това ще означава разходите за труд да бъдат по-големи, пазарът на труда да бъде свит, малките и средните предприятия, които на практика генерират заетост, да бъдат поставени при изключително тежки условия. Иначе има логика да се балансира бюджетът на ДОО, тъй като от 2000 г. досега осигурителните вноски са намалели с повече от 14 процента, което всъщност е в основата на дефицита в пенсионната система, каза Хасан Адемов.

Още по темата
Министърът коментира, че в доклада на Световната банка има предложение за увеличаване на възрастта за пенсиониране над 65 години, но не сега.

Никога не сме казвали, че увеличаването на възрастта за пенсиониране има някаква алтернатива, посочи той.

Тук променяме само една от мерките, обсъждаме замразяване на стажа и възрастта за следващата година, което е временна мярка, а не постоянна, обясни и Адемов.

По думите му въпросът е в този интервал да се намери най-добрият начин, по който увеличението на възрастта да бъде разположено във времето, а не само едно поколение да бъде поставено под тежкия товар на т. нар. пенсионна реформа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase