Военният министър Ангел Найденов. Снимка: БТА

Три парламентарни комисии – вътрешната, външната и тази по отбрана, отхвърлиха проекта за решение на "Атака" за неутралитет на страната ни при евентуален конфликт в Сирия.

Военният министър Ангел Найденов посочи, че националистите имат своите основания да предложат такъв проект, но за него той е неприемлив.

"Уважавам тези основания, но заявих, че във вида, в който е предложено, то е крайно и не може да бъде подкрепено. То ограничава възможните реакции и действия на българската страна", заяви Найденов по повод проекта за решение.

При предишното разглеждане на проекта в предложението е записано, че Министерският съвет се лишава от възможности за действие по сирийската криза.

Днес БСП и ГЕРБ са предложили свои декларации за конфликта в Сирия. Предложението за декларация на БСП е било раздадено днес сутринта на депутатите, а тази на ГЕРБ – в началото на заседанието на трите комисии, обясни зам.-председателят на комисията по отбрана Венцислав Лаков от "Атака".

По тази причина обсъждането им е отложено, за да може народните представители да се запознаят с тях.

Националистът обясни, че само депутатите от “Атака” в трите комисии са подкрепили проекта за решение за неутралитет, останалите са се въздържали или са гласували "против".

Лаков се съгласи, че засега е намерено мирно решение за Сирия, но според него то е само временно.

"Ние настоявахме превантивно България да обяви неутралитет", каза той. Според него има хипотетична възможност ракети на Иран да достигнат до българска територия. Тези ракети имат такава далекобойност, посочи Лаков.

Той категорично отхвърли твърденията, че решение за неутралитет връзва ръцете на властта. Депутатът от "Атака" обясни, че проектът за решение ще влезе в пленарна зала и българите ще могат да видят кои депутати са за мирно решение на кризата в Сирия.

Председателят на вътрешната комисия Атанас Мерджанов коментира, че по време на заседанието са се обединили около становището, че е добре парламентарните групи да излъчат свои представители, които да проведат консултации и да формират обща позиция на парламента за случващото се в Сирия.

“Ние имаме горещо желание да приобщим “Атака” в това усилие, заяви Мерджанов и допълни, че това може да стане, ако тяхната позиция бъде смекчена.

Той допълни, че в предложените декларации на БСП и ГЕРБ има много общи позиции и по тази причина на ниво ръководства на парламентарни групи ще бъде излъчена работна група, която да се ангажира с изготвяне на обща декларация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase