Снимка: архив, Reuters

Със статут на специална закрила ще се ползват жертвите на трафик на хора. Те няма да носят и наказателна отговорност при извършване на престъпление по време на експлоатацията. Това реши на второ четене единодушно правната комисия днес. Тя прие общ законопроект за изменение на НК.

Промени в кодекса бяха внесени и от Министерския съвет, и от представители на ГЕРБ. На първо четене в пленарната зала бяха приети и двата законопроекта, но днес правната комисия ги обедини в един.

Въвеждат се нови квалициращи обстоятелства при престъплението убийство и телесна повреда за случаите, когато те са извършени с цел отнемане на органи, тъкани, течности и клетки. Предложенията за инкриминиране на трафика на хора с цел отнемане на тъкани, течности и органи се обсъждат от повече от година. Те поставиха на дневен ред и идеята за изготвяне на изцяло нов НК.

Предлагат се промени в Закона за борба с трафика на хора, които ще гарантират по-добри мерки за защита на жертвите на трафик, техните семейства и деца.

Приемането на първо четене на двата законопроекта от парламента миналата седмица предизвика задоволство у един от вносителите му – зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase